Turska poklonila štene Meksiku u znak sećanja na psa tragača uginulog u ruševinama

Izvor: Luftika.rs, 05.Maj.2023, 22:35

Turska poklonila štene Meksiku u znak sećanja na psa tragača uginulog u ruševinama

Lep gest Turske.
Turska je poklonila štene meksičkoj vojsci nakon što je meksički pas tragač Proteo uginuo tokom spašavanja u toj zemlji nakon nezapamćenih zemljotresa.
Meksička vojska ove nedelje postala je bogatija za jednog člana, i to psa tragača kojeg je na poklon dobila od države Turske. Tromesečni nemački ovčar pridružiće se meksičkoj jedinici specijalizovanoj za pomoć u lociranju preživelih >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u zemlji sklonoj potresima i drugim prirodnim katastrofama, piše CNN, a prenosi hrvatski Index.
Foto: EPA/Profimedia Treniraće ga isti čovek koji se brinuo za Protea Štenac je dobio ime Arkadas, što na turskom znači „prijatelj“. Njega će trenirati isti trener koji se brinuo i za Protea, rekla je vojska. Psić je dočekan u sredu na formalnoj ceremoniji u vojnoj bazi u Meksiko Sitiju, a pridružili su mu se i nove pseće i ljudske kolege.
Uzbuđeno štene zalajalo je dok se meksička nacionalna himna orila prostorijom.
„Zahvaljujući mojim prijateljima iz Meksika koji su me primili sa velikom ljubavlju, obećavam da ću dati sve od sebe da budem odličan pas za potragu i spašavanje“, tvitovalo je meksičko ministarstvo odbrane u ime psića.
Foto: EPA/Profimedia Proteo pronađen mrtav ispod ruševina Podsetimo, Meksiko je poslao spasilačke pse u Tursku nakon razornog potresa koji je pogodio to područje. Pas Proteo uginuo u februaru dok je trajala potraga za ljudima pod ruševinama. Kolege spasioci nisu uspeli da ga spasu uprkos velikim naporima.
Iz meksičkog ministarstva nacionalne odbrane tada su se oprostili od svoga člana.
„Duboko žalimo zbog gubitka našeg velikog saputnika, psa Protea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičke misije u potrazi i spašavanju naše braće u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu“, saopštili su.
Mačka spašena ispod ruševine 49 dana nakon zemljotresa – jer čuda se ipak događaju

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.