Izvor: RTS, 26.Jun.2021, 17:37

Turska počela megaprojekat izgradnje "Kanala Istanbul"

U Istanbulu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta "Sazlidere", prvog mosta na megaprojektu gradnje "Kanala Istanbul" koji će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na svečanosti je rekao da se danas okreće nova stranica u istoriji razvoja Turske.

"Na "Kanal Istanbul" gledamo kao na projekt spašavanja budućnosti Istanbula", kazao je Erdogan.
Podsetivši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je 30-tih godina prošlog veka Bosforom godišnje plovilo u proseku 3.000 brodova, Erdogan je rekao da se sada ta brojka povećala na 45.000, a da se procenjuje da će do 2050. godine porasti i na 78.000, prenosi agencija Anadolija.
"Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je i sa juga i severa i istoka i zapada poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija", kazao je Erdogan.
Erdogan je kazao da je megaprojekt izgradnje "Kanala Istanbula", između ostalog, neophodan i zarad očuvanja istorijskog i kulturnog tkiva Bosfora.
"Trenutna ruta "Kanala Istanbula" izabrana je na bazi naučnih analiza kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih", kazao je Erdogan i dodao da će dužina kanala iznositi 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275 metara, a dubina 21 metar.
Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u kanalu odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.
"Cilj nam je da "Kanal Istanbul" završimo za šest godina i po ceni od blizu 15 milijardi dolara", kazao je Erdogan.
Turski predsednik je takođe rekao da će megaprojekat gradnje Kanala biti realizovan na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u celom svetu.
Duž "Kanala Istanbul", koji će se protezati duž evropskog dela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdoan postavio kamen temeljac za projekat veštačkog kanala Istanbul

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jun.2021

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan je u subotu, 26. juna napravio prvi korak na izgradnji veštačkog kanala Istanbul, između Mramornog i Crnog mora, za koji Vlada kaže da će rasteretiti morski saobraćaj u Bosforskom moreuzu. "Danas otvaramo novu stranicu u istoriji razvoja Turske", rekao je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Turska počela megaprojekat "spasavanja budućnosti Istanbula"

Izvor: B92, 27.Jun.2021, 09:52

U Istanbulu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog mosta na megaprojektu gradnje Kanala Istanbul...On će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem..."Okrećemo novu stranicu u istoriji razvoja Turske. Na Kanal Istanbul gledamo kao na projekt spasavanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.