Turska odgodila plaćanje Rusima: Račun 600 miliona dolara

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 21:27

Turska odgodila plaćanje Rusima: Račun 600 miliona dolara

Turska je odgodila plaćanje računa od 600 miliona dolara za ruski prirodni gas do 2024. godine.

To je učinjeno prema sporazumu s Moskvom koji predviđa odgodu višestruko većeg iznosa, rekla su danas dva izvora.

Sporazum predviđa mogućnost odgode plaćanja više od četiri milijarde dolara računa do 2024, rekla su oba izvora pod uslovom da ostanu anonimni.

Turska uveliko zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od uvoza energije, a Rusija joj je najveći dobavljač.

"Dogovor o odgodi plaćanja plina ublažava pritisak na turske devizne rezerve, iscrpljene neortodoksnom politikom, usmerenom na jačanje lire, i rastom cena energije", objašnjava Rojters, a prenosi HRT.

"Uplata 600 miliona dolara službeno je odgođena za iduću godinu. Veliku ulogu (u tome) odigralo je povećanje cena energije", rekao je jedan od izvora.

"Turska bi u idućim mesecima mogla odgoditi plaćanje još računa, zavisno od kretanja cena energije", dodao je.

Rusko i tursko ministarstvo energetike i energetske kompanije Gasprom i Botas nisu odgovorili na upit Rojtersa da komentarišu informaciju o odgađanju.

Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao je prošle nedelje da su Turska i Moskva postigle dogovor koji Ankari omogućuje odgađanje plaćanja energije do određenog iznosa, ali nije naveo detalje.

Turski račun za uvoz energije dostigao je prošle godine rekordnih skoro 100 milijardi dolara.

Turci će ovog vikenda izaći na predsedničke izbore, a ankete pokazuju da bi predsednik Tajip Erdogan mogao pretrpeti poraz, uglavnom zbog krize životnih troškova i naglog slabljenja lire, velikim delom pod uticajem snižavanja kamatnih stopa uprkos visokoj inflaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.