Turska odbacila mogućnost povratka Afrina pod „režim Asada“

Izvor: Vostok.rs, 11.Apr.2018, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska odbacila mogućnost povratka Afrina pod „režim Asada“

Ankara neće predati Afrin pod kontrolu sirijske vlade sve dok zemlju predvodi Bašar Asad, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je saopštio ranije da se Moskva nada da će Ankara vratiti Afrin pod kontrolu Damaska. U utorak je turski predsednik Taip Erdogan rekao da je "Lavrovov pristup pogrešan". Prema njegovim rečima, Turska najbolje zna kome će predati Afrin, a kada za to dođe vreme, ona će ga predati njegovim žiteljima.

"Asad režim mora otići. Moramo preći na proces političkog rešenja. Ne tražimo sirijsku zemlju. Ali prenos ove teritorije režimu je isključen. Režim se bori protiv IPG-a (kurdskih snaga samoodbrane) danas, a sutra je sve u redu među njih ", rekao je Čavušoglu.

Ministar je primetio da je u takvoj situaciji "nemoguće predati zemlju". Naglasio je da je Afrin sirijska teritorija, ali da je Turska zabrinuta zbog bezbednosti.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.