Turska očekuje 50 milijardi evra prihoda od turizma

Izvor: Capital.ba, 24.Apr.2023, 12:27

Turska očekuje 50 milijardi evra prihoda od turizma

ANKARA – Turska ove godine očekuje 50,59 milijarde evra prihoda od turizma, što bi pomoglo turskoj ekonomiji da se polako oporavi od posljedica razornog zemljoresa u februaru. FOTO: Pixabay “Turska je atraktivna destinacija zbog pada vrijednosti turske lire i zbog inflacije na evropskim tržištima, posebno u Velikoj Britaniji”, smatra šef odbora za turizam u ljetovalištu Marmaris, Ali Kirli. Očekivanja su velika, pošto prihodi od turizma predstavljaju deset odsto turskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << BDP-a, a u 2022. godini je u sektoru smještaja i usluga vezanih za hranu radilo oko 1,7 miliona ljudi, odnosno pet odsto svih zaposlenih u Turskoj, navodi Rojters, prenosi Tanjug. Oporavak turskog turizma je za sada spor, pošto podaci pokazuju da je nakon zemljotresa broj posjeta Istanbulu na dvije noći pao za 31 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, navodi agencija ForvardKiz. Pored straha od novog zemljotresa, turiste sputavaju i predsjednički i parlamentarni izbori koji će u Turskoj biti održani 14. maja, tako da stručnjaci za turizam očekuju značajniji rast posjeta tek nakon tog perioda. Brojke iz popularnih turskih resorta bude nadu, pošto je broj turista u ljetovalištu Antalija u martu porastao za 54 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prednjače turisti iz Rusije, a slijede Nijemci i Britanci. Tursku je u 2022. posjetilo 44,56 miliona ljudi, što predstavlja skok za 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali to je je još manje u odnosu na 2019. godinu, kada je tu zemlju posjetilo 45,06 miliona ljudi. Чланак Turska očekuje 50 milijardi evra prihoda od turizma се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Turska očekuje 50,59 milijardi evra prihoda od turizma

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Apr.2023

ANKARA - Turska ove godine očekuje 50,59 milijarde evra prihoda od turizma, što bi pomoglo turskoj ekonomiji da se polako oporavi od posljedica razornog zemljoresa u februaru.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.