Turska ministarka se vratila u Istanbul pošto je proterana iz Holandije

Izvor: Telegraf.rs, 12.Mar.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ministarka se vratila u Istanbul pošto je proterana iz Holandije

Turska ministarka za porodicu Fatma Betul Sajan Kaja vratila se danas u Istanbul nakon što je prethodno proterana iz Holandije i uz pratnju holandske policije odvezena u Nemačku, javlja AFP.

- Bili smo izloženi grubom postupanju... Ponašanje prema ženi ministru na ovaj način je veoma ružno - izjavila je Kaja novinarima na istanbulskom aerodromu, gde su je okupljeni dočekali mašući turskim zastavama.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Turske Binali Jildirim prethodno je izjavio da će Turska uzvratiti Holandiji na "najgrublji način", nakon što je ministru spoljnih poslova Melvutu Cavušogluu zabranjeno da sleti na aerodrom, a ministarki za porodicu Fatmi Betul Sajan Kaji zabranjen ulazak u turski konzulat u Roterdamu, preneo je Rojters.

- Protivimo se ovoj situaciji najoštrije, a holandskim vlasima je preneto da će odmazde biti i to na najgrublji način...odgovorićemo na neprihvatljivo ponašanje - rekao je Jildirim.

Foto: Tanjug/AP

Holandska policija koristila je rano jutros pse i vodene topove kako bi rasterala demonstrante ispred turskog konzulata u Roterdamu, koji su bacali kamenje i flaše.

Nekoliko demonstranata prebila je policija, saopštio je za Rojters jedan od svedoka.

Demonstranti su jurišali konjima na policiju, dok se ona kretala iza štitova uz pratnju oklopnih vozila.

Ministarka za porodicu sprečena je da uđe u konzulat Turske u Roterdamu, zbog čega je ona na Tviteru napisala da se svet mora zauzeti stav u ime demokratije i protiv ovog fašističkog akta dok je bila na putu prema nemačkoj granici, dodavši da se takvo ponašanje prema "ženskom ministru" nikada ne može prihvatiti.

Ona je proglašena nepožljnom i privedena kako bi je sprecili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u Roterdamu.

Foto: Tanjug/AP

Kao odgovor na to, Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da holandski ambasador u Ankari ne mora da se vraća "još neko vreme" sa odsustva.

Ambasada Holandije u Ankari zatvorena je u naižgled činu odmazde, a stotine ljudi protestvovalo je zbog holandskih postupaka.

Holandija, kao i Nemačka i Austrija, zauzela je stav da ne dozvoljava turskim političarima da održavaju mitinge na svojoj teritoriji u cilju skupljanja podrške za predstojeći referendum u aprilu na kome predsednik turske Redžep Tajip Ergodan želi da proširi svoja ovlasćenja, što je izazvalo oštre reakcije turskih zvaničnika.

Erdogan je i Holanđane, kao i Nemce, nazvao fašistima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Ministarka proterana, Turci prete "najgrubljim odgovorom"

Izvor: OkRadio.rs, 12.Mar.2017

Ankara/Roterdam -- Holandske vlasti proglasile su tursku ministarku za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kaju "nepoželjnom" i privele je.   Ona je uz pratnju policije odvezena u Nemačku, a potom se vratila u Istanbul, javlja AFP.   "Bili smo izloženi grubom postupanju.. Ponašanje prema...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.