Turska izložila drevne mozaike koje joj je vratio univerzitet iz SAD

Izvor: Beta, 08.Dec.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska izložila drevne mozaike koje joj je vratio univerzitet iz SAD

Posle više od pola veka od kada su ih pljačkaši odneli, u Turskoj su danas izloženi antički mozaici, vraćeni iz umetničke zbirke jednog američkog univeriteta. Američki univerzitet je 12 mozaka kupio od jedne njujorške galerije 1965. godine, a odluka o povratku umetničkog dela u Tursku doneta je u maju.Ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj je zahvalio Univerzitetu u Ohaju i drugima koji su doprineli vraćanju mozaika za koje se veruje da su bili u gradu Zeugmi koji je na jugu današnje Turske navodno osnovao Aleksandar Makedonski.Mozaici su izloženi u Zeugmi, u posebnom muzeju mozaika, najvećem u svetu.Diplomata Ambasade SAD u Turskoj, Džefri Hovenier je rekao da mu je drago zbog vraćanja tog "dela slavnog nasledja Turske".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Turska izložila drevne mozaike koje joj je vratio univerzitet iz SAD

Izvor: Radio 021, 08.Dec.2018

Posle više od pola veka od kada su ih pljačkaši odneli, u Turskoj su danas izloženi antički mozaici, vraćeni iz umetničke zbirke jednog američkog univeriteta...Američki univerzitet je 12 mozaka kupio od jedne njujorške galerije 1965. godine, a odluka o povratku umetničkog dela u Tursku doneta...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.