Turska: Racija u opozicionom listu, razlog - Gulen

Izvor: B92, 31.Okt.2016, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Racija u opozicionom listu, razlog - Gulen

Ankara -- Turska policija privela je glavnog urednika opozicionog sekularnog lista "Džumhurijet" Murata Sabundžua i trenutno pretresa rukovodstvo i novinare tog lista.

Televizija CNN Turk je javila da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 13 novinara rukovodilaca i novinara "DŽumhurijeta", uključujući Sabundžua i predsednika upravnog odbora lista Akina Atalaja, a jedan novinar je već priveden u Ankari, preneo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Provladin dnevni list "Jeni Safak" je na svom sajtu objavio da su zaposleni u "Džumhurijetu" pod policijskom istragom zbog navodne povezanosti sa muslimanskim vođom Fetulahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara sumnjiči da je organizovao neuspeli pokušaj puča 15. jula, kao i da je povezan sa kurdskim militantima.

Prethodni glavni urednik "Džumhurijeta" DŽan Dundar je osuđen na šest godina zatvora zbog objavljivanja državnih tajni, uključujući informacije o akciji zvanične Ankare u Siriji.

Presuda Dundaru je izazvala kritike i optužbe za cenzuru, koju su turskim vlastima uputile organizacije za ljudska prava i zapadne vlade, zabrinute zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u Turskoj pod vlašću predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Turskoj priveden glavni urednik opozicionog lista

Izvor: Blic, 31.Okt.2016

Turska policija privela je glavnog urednika opozicionog sekularnog lista "Džumhurijet" Murata Sabundžua i trenutno vrši pretres rukovodstva i novinara tog lista, objavili su danas turski mediji...Televizija CNN Turk je javila da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 13 novinara rukovodilaca i novinara...

Nastavak na Blic...

U Turskoj priveden glavni urednik opozicionog lista

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Okt.2016

Turska policija privela je glavnog urednika opozicionog sekularnog lista "Džumhurijet" Murata Sabundžua i trenutno vrši pretres rukovodstva i novinara tog lista, objavili su danas turski mediji. Televizija CNN Turk je javila da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 13 novinara rukovodilaca i novinara...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

SAD izrazile zabrinutost zbog turskog pritiska na medije

Izvor: Blic, 01.Nov.2016, 00:13

Vašington je izrazio "duboku zabrinutost" zbog stalnog turskog pritiska na opozicione medije nakon što je turska policija privela urednika i novinare glavnog sekularnog opozicionog lista "Džumhurijet"...Portparol Stejt dipartmenta Džon Kirbi rekao je da SAD podržavaju napore Turske u cilju lociranja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.