Turska: Ne moramo nazad u program F-35, tražimo odštetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 15:12

Turska: Ne moramo nazad u program F-35, tražimo odštetu

Turska ne mora po svaku cenu da se vrati američkom programu sklapanja borbenih aviona F-35 iz kojeg je uklonjena zbog kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, ali će da traži odštetu, rekao je danas direktor turske vojne industrije Ismail Demir.

On je rekao da je primarni cilj da Turska dobije kompenzaciju za svoje gubitke, preneo je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ankara je naručila više od 100 aviona F-35 i počela da sklapa delove, ali je uklonjena iz programa 2019. godine nakon što je dobila ruski S-400 odbrambeni sistem, za koji Vašington smatra da ugrožava američke avione.

Zvanična Ankara ne smatra da SAD imaju razloga za brigu i smatra da je uklanjanje Turske iz programa nepravedno.

U decembru, SAD su uvele sankcije NATO savezniku Turskoj zbog S-400, čime su se na udaru našla vojna industrija i visoki zvaničnici ministarstva odbrane.

Ankara je iznajmila američku advokatsku kuću "Arnold i Porter" da lobira za povratak u program.

Direktor vojne industrije Ismail Demir je rekao za državnu televiziju NTV da je u pitanju "očigledno kršenje prava" i da Ankara preko američke advokatske kancelarije traži način da povrati izgubljeno.

"Ne kažemo 'hajde da se po svaku cenu vratimo u projekat'. Mi kažemo da je učinjena nepravda i da se mora ispraviti", rekao je Demir, koji je takođe na listi turskih zvaničnika koji je pod sankcijama.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.