Turska: Nalozi za hapšenje 146 univerzitetskih radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2016, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Nalozi za hapšenje 146 univerzitetskih radnika

Turske vlasti privele su više desetina univerzitetskih radnika u Istanbulu i Koniji pod sumnjom da su povezani sa pokušajem puča u toj zemlji 15. jula, javili su danas turski mediji.

U 17 turskih provincija, vlasti su izdale naloge za privođenje 146 univerzitetskih radnika - 62 sa Istanbulskog univerziteta i 84 sa univerziteta u Koniji, u centralnoj Turskoj.

Od ponedeljka ujutru, policija je privela njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 44 u Istanbulu i 29 u Koniji.

Policija pretresa kancelarije privedenih i njihove kuće.

Istovremeno je finansijska policija privela 29 zaposlenih u bankarskom regulatornom telu pod sumnjom da su 2013. godine ilegalno istraživali poslovne ljude i institucije bliske vlastima.

Ankara smatra da je muslimanski propovednik Fetulah Gulen odgovoran za pokušaj puča u toj zemlji.

Oko 20.000 ljudi je optuženo u vezi s pokušajem državnog udara, a turske vlasti sprovode čistku zaposlenih u državnoj upravi.

Premijer Binali Jildirim rekao je u sredu da je više od 5.000 zaposlenih u državnoj upravi otpušteno i 80.000 suspendovano.

Gulen od 1999. godine živi u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, a odbacio je sve optužbe da je umešan u pokušaj državnog udara 15. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska: Lov na akademike, Gulenove "sledbenike"

Izvor: B92, 19.Avg.2016

Ankara -- Turski tužioci izdali su naloge za hapšenje 84 akadamika zbog sumnje za povezanost sa muslimanskim propovednikom Abdulahom Gulenom...Policija je pokrenula operaciju u 17 provincija, uključujući i centralnu Anadoliju, koja je centar Partije pravde i razvoja (AKP), prenosi novinska agencija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.