Turska Kini: To što radite je sramota za čovečanstvo

Izvor: Mondo, 10.Feb.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska Kini: To što radite je sramota za čovečanstvo

Turska je ocenila danas da je način na koji se Kina ophodi prema Ujgurima, muslimanskoj manjini koja govori turski, "sramota za čovečanstvo".

Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

"Politika sistematske asimilacije turskih Ujgura od kineskih vlasti je sramota za čovečanstvo", rekla je u saopštenju portparolka turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

On je poručio da "više nije tajna" da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je Kina na osnovu proizvoljnih optužbi pritvorila više od milion Ujgura u "koncentracione logore".

Do sada su progon Ujgura osuđivale nevladine organizacije ali ne i velike muslimanske zemlje.

Kineska oblast Sinđang, gde Ujguri predstavljaju glavnu ethničku zajednicu, bila je zahvaćena porastom međuetničkog nasilja i ubistvima pre nego što je stavljena pod nadzor policije.

Veruje se da se oko milion muslimana nalazi u centrima za političku reedukaciju, prema oceni stručnjaka i organizacija za odbranu ljudskih prava.

Ujguri pokušali otmicu aviona?

Peking demantuje te tvrdnje navodeći da se radi o centrima za profesionalnu obuku protiv islamističkog radikalizma.

Peking navodi da su bezbednosne mere u Sinđangu potrebne radi borbe protiv ekstremizma i da nisu uperene protiv bilo koje etničke grupe.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan jednom prilikom optužio Kinu za "genocid", ali je od tada uspostavio bliže diplomatske i ekonomske odnose sa Pekingom.

AP navodi da je Kina intenzivirala bezbednosne akcije nad Ujgurima koje su pokrenute nakon krvave pobune iz 2009. godine, nakon čega je dosta njih pobeglo, a među njima je bilo mnogo onih koji su otputovali u Tursku.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.