Turska: Eksplozija u kurdskom naselju, 27 ranjenih

Izvor: B92, 12.Sep.2016, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Eksplozija u kurdskom naselju, 27 ranjenih

Istanbul -- U eksploziji koja je odjeknula u centru grada Van na jugoistoku Turske, većinom naseljenom Kurdima, povređeno je 27 ljudi.

Za sada nema informacija da je neko poginuo, javljaju agencije.

Sumnja se da su automobilsku bombu u blizini vladinih kancelarija aktivirali kurdski ekstremisti, nakon što je prethodnog dana sa funkcije smenjeno dvadesetak predsednika opština u kojima su na vlasti bili Kurdi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da Ankara ima dokaze da su oni podržavali kurdske milicije i da je trebalo da ranije budu smenjeni.

Bomba je eksplodirala oko 200 metara od kancelarije guvernera provincije, javio je Rojters pozivajući se na bezbednosne izvore. Ti izvori kažu da se sumnja da je iza napada Radnička partija Kurdistana i da je u toku potraga za ekstremistima. Niko zasada međutim nije zvanično preuzeo odgovornost za napad.

Prema lokalnoj policiji, desetine su ranjene ali niko nije poginuo.

Kola hitne pomoći su došla u pogođenu četvrt, javio je Rojters.

Novinar agencije Dogan rekao je za CNN Turk da je video povređene na licu mesta. Na televizijskom snimku vidi se kako se iz jedne zgrade vije dim a vatrogasci šmrkovima gase požar.

Na jugoistoku zemlje učestali su bombaski napadi od kada je ekstremistička Radnička partija Kurdistana prekinula primirje postignuto 2015.godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.