Turska: Doživotni zatvor za 337 osoba zbog umešanosti u pokušaj puča 2016. (VIDEO)

Izvor: Beta, 26.Nov.2020, 14:16

Turska: Doživotni zatvor za 337 osoba zbog umešanosti u pokušaj puča 2016. (VIDEO)

Sud u Turskoj danas je na doživotni zatvor osudio 337 osoba proglašenih krivim za umešanost u pokušaj zbacivanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu 2016.Kako prenosi agencije, oni su proglašeni krivim za "pokušaj rušenja ustavnog poretka", "pokušaj atentata na predsednika" i "ubistvo".Sudjenje se tri godine vodilo za skoro 500 optuženih za umešanost u puč.Oko 60 optuženih u ovom procesu je osudjeno na blaže zatvorske kazne, a 75 je oslobodjeno.Medju osudjenima su i vojni piloti koji su gadjali ciljeve u Ankari, kao i zvaničnici koji su upravljali akcijama iz vojne baze Akindži.Turske vlasti za pokušaj puča okrivljuju propovednika Fetulaha Gulena i njegovu organizaciju. Gulen živi u SAD i negira bilo kakvu umešanost.Posle propasti puča turske vlasti su pokrenule masovnu odmazdu, tragajući za navodnim pristalicama Gulena u vojsci i državnim institucijama.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Turski sud osudio stotine na doživotni zatvor zbog pokušaja puča iz 2016.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Nov.2020

Sud u Turskoj izrekao je doživotnu kaznu zatvora za 337 optuženih, uključujući zapovjednike vojske i pilote, nakon što ih je proglasio krivima za umiješanost u krvavi pokušaj državnog udara protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u julu 2016. godine. Suđenje je počelo 2017. godine, a u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.