Turska: Ciklus zaustavljen

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 22:00

Turska: Ciklus zaustavljen

Turska centralna banka je zaustavila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Centralna banka Turske (TCMB) objavila je danas da je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 45 odsto.

Banka je prethodno počev od juna 2023. godine podizala referentnu kamatnu stopu osam puta zaredom za ukupno 3.650 baznih poena.

"Osnovni trend mesečne inflacije je u januaru porastao u skladu sa projekcijama, a ukupna inflacija je porasla zbog specifičnih mesečnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vremenski zavisnih prilagođavanja cena i plata", navodi se na veb stranici TCMB.

Nedavno obavljeni indikatori ukazuju na to da domaća tražnja u Turskoj nastavlja da pada, ali inflatorni pritisci su i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cena hrane i geopolitičkih rizika.

Centralna banka Turske je najavila da će referentna kamatna stopa ostati na trenutnom nivou sve dok ne dođe do značajnog i trajnog pada osnovnog trenda mesečne inflacije.

Monetarna politika će biti pooštrena ako se značajno pogoršaju izgledi za inflaciju.

Odbor za monetarnu politiku TCMB će i dalje pažljivo pratiti indikatore inflacije i odlučno koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju da bi postigao svoj glavni cilj, a to je stabilnost cena, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.