Turčin iskreno o Srbiji: Svuda ljutiti Srbi, zemlja je siromašna, ali... FOTO

Izvor: B92, 15.Okt.2023, 17:43

Turčin iskreno o Srbiji: "Svuda ljutiti Srbi, zemlja je siromašna, ali..." FOTO

Svoju kako kaže "zanimljivu uspomenu", neimenovani mladić iz Turske podelio je sa srpskim korisnicima Redita, u kojoj je objasnio da je imao potpuno pogrešnu percepciju o Srbiji i Srbima. Međutim, jednom posetom sve se promenilo.

"Bio sam dete kada sam prvi put čuo ime Srbija. Na televiziji su bile vesti o ratu. Video sam nekoliko raketa protivvazdušne odbrane Vojske Srbije i sećam se da sam mami rekao 'Ja sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na strani Srba, oni imaju odlično oružje! Oni će najverovatnije pobediti!'. Mama mi je tada rekla da ne budem glup i da nismo na strani Srba", objasnio je mladić bosanskog porekla iz Turske koji je nakon posete našoj zemlji radikalno promeno mišljenje.

"Nemam pojma kako je nastala moja percepcija Srbije i nemojte se ljutiti na mene jer ću biti potpuno iskren, zamišljao sam je kao neku zemlju bivšeg SSSR-a, svuda ljuti Srbi, siromašna zemlja, loša infrastruktura...", napisao je on.

Prošlo leto je prvi put posetio Srbiju i shvatio da sve ono što su ga ranije učili, nije bilo tačno.

"Shvatio sam da zapravo nisam imao pojma o kakvoj zemlji se radi! Autoputevi su odlični. Kvalitet asfalta je bio bolji nego što sam očekivao. Barem bolje od Belgije. Ne postoji naplatna stanica na svakih 10 km kao u Grčkoj. Ne morate stati i veoma je pametno i udobno" objasnio je on.

Takođe i od Beograda je očekivao sve suprotno od onog što je video. Kako je objasnio grad je prelep i pun zelenila. Arhitektura, kako je rekao, pomalo liči na Istanbul, ali bez otomanskog ukusa.

Srbi ostavili lep utisak

U svom izlaganju dotakao i Srba koji su ga oduševili.

"Ljudi? Definitivno bolji od Nemačke! Valjda se po izgledu vidi da sam stranac. Uprkos tome, ljudi nisu zurili u mene. Osoblje hotela u kom sam odseo bilo je od velike pomoći. Pronašli su mi apoteku i dali mi uputstva. Pokazao sam gospođi u apoteci na ekranu preko gugla da ne govorim srpski i da mi treba lek protiv bolova. Odmah je počela da govori engleski i trudila se da se uveri da sve razumem", napisao je on koji je objasnio da je s vremena na vreme bilo nekoliko nestrpljivih vozača, ali su svakako bolji od turskih - i da smo slični vozačima u drugim evropskim zemljama.

U zaključku je naveo da se lepo proveo i da Srbija po infrastrukturi i kulturi definitivno može da parira drugim zemljama Evropske unije i da će je definitivno opet posetiti.

Mnogi u komentarima su mu poručili da im je drago što je promenio mišljenje o Srbiji, ali i skrenuli pažnju da Srbija zapravo nikada nije bila povezana sa Sovjetskim Savezom. Takođe bilo je i drugih stranaca koji su mu objasnili da su prilikom posete znali samo o Zvezdi, Partizanu i rakiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.