Izvor: RTS, 17.Jul.2020, 10:17

Turci uzimaju bankarske kredite za kupovinu zlata

Uzimanje bankarskih kredita uz subvencionisane troškove za kupovinu zlata postalo je "nova moda" u Turskoj.
Turci smatraju da su zbog preovlađujuće negativnih realnih deviznih kamata na štednju i nesigurnost valutnih kurseva mogućnosti ulaganja sužene, pa na zlato gledaju kao na sigurnu luku, navodi agencija Blumberg.

"Pad kamata na potrošačke kredite je takođe uticao da se građani okrenu zlatu", kaže Akif Turker, zlatar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Grand Bazaru u Istanbulu, koji je centar trgovine dragocenostima u Turskoj.
Blumberg navodi da su građani počeli da kupuju zlato kad je cena iznosila 300.000 lira (38.390 evra) po kilogramu, a sada su cene dostigle 400.000 lira (51.187 evra) za istu količinu tog plemenitog metala.
Drugi zlatar Ali Vurmaz ukazuje da se građani pre odlaska u banku gde podižu kredit prvo raspituju za cenu zlata koje potom kupuju kreditim karticama kao investiciju.
U nekim slučajevima, kako navodi Blumberg, Turci prodaju zlato kako bi otplatili svoj zajam banci.
Procenjuje se da Turci imaju više od 5.000 tona zlata "u slamaricama". Kako naglašava Blumberg, količina te vrste deviznih rezervi centralne banke nije poznata.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.