Turci se uplašili: Okreću leđa Rusiji?

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 10:34

Turci se uplašili: Okreću leđa Rusiji?

Zbog straha od američkih sankcija, izvoz iz Turske za Rusiju smanjen je za jednu trećinu.

Količina isporuka iz Turske u Rusiju smanjila se za 33 posto u februaru, iznoseći 670 miliona dolara, u poređenju s jednom milijardom dolara u istom razdoblju 2023. godine.

U prva dva meseca ove godine turski izvoz u Rusiju iznosio je 1,29 milijardi dolara. Ovo je znatno smanjenje u odnosu na više od 2 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara u istom razdoblju prethodne godine. Trenutno Rusija čini samo 3,2 posto ukupnog izvoza Turske. U februaru su se Nemačka (1,72 milijarde USD) i Sjedinjene Američke Države (1,33 milijarde USD) pojavile kao lideri u tom pogledu.

Uvoz iz Rusije u Tursku takođe je prošlog meseca doživeo nagli pad, pavši za više od trećine (36,65 posto) s dve milijarde USD na 1,3 milijarde dolara.

Sličan trend zabeležen je u januaru, kada je turski izvoz u Rusiju smanjen za 39 posto, dosegnuvši 631 milion američkih dolara u poređenju s milijardu američkih dolara u istom razdoblju 2023. Rojtersov izvor kaže da je trgovina određenom robom, uključujući mašine, potpuno zaustavljena, prenosi Kliks.

Do smanjenja trgovinskog prometa došlo je zbog opasnosti od sekundarnih sankcija Sjedinjenih Američkih Država. Dana 22. decembra 2023. američki predsednik Džozef Bajden ovlastio je Ministarstvo finansija SAD da nametne ograničenja stranim finansijskim institucijama koje pomažu u servisiranju transakcija koje uključuju pojedince iz Rusije kojima su uvedene sankcije ili olakšavaju snabdevanje opremom ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Nakon toga, banke u Turskoj počele su da preispituju svoje odnose s klijentima iz Rusije zbog straha od gubitka pristupa američkom dolaru, koji čini gotovo polovinu svetskih finansijskih transakcija. Ova situacija pogodila je i ruske izvoznike nafte, koji su prestali da primaju isplate od Ankare za prodate barele.

U januaru su se slična pitanja pojavila s Indijom, koja je odbila da prihvati 14 tankera sahalinske sirove nafte nakon što Rosnjeft nije mogao da otvori račun u UAE za primanje uplata u dirhamima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.