Izvor: Radio 021, 04.Avg.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci najavili veliku ofanzivu protiv Kurda

Turska vojska će sprovesti operaciju istočno od reke Eufrat, na severu Sirije, u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica (YPG), najavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je rekao da su s tom akcijom već upoznate SAD i Rusija, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da Turska polako gubi strpljenje sa SAD, koje su sa Ankarom sklopile sporazum o stvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bezbedne zone na severoistoku Sirije.

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp prošle godine najavio da će se američke snage povući sa severa Sirije, SAD i Turska su skopile sporazum o stvaranju bezbedne zone u Siriji duž severoistočne granice te zemlje sa Turskom, i prema tom sporazumu je predviđeno da u pomenutoj oblasti više ne bude pripadnika YPG milicije.

Milicija YPG bila je glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije tokom američkih operacije protiv Islamske države, dok Turska smatra YPG za terorističku organizaciju, navodi Rojters.

Ankara je opominjala Vašington da ne napreduje dovoljno u stvaranju bezbedne zone i pozvala SAD da pooštre odnose sa YPG.

"Ušli smo u Afrin, Jarablus i El Bab. Sada čemo uči na istok Eufrata. To smo najavili Rusiji i SAD", ukazao je Erdogan.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.