Turci dobro znaju šta je vojni puč

Izvor: Deutsche Welle, 16.Jul.2016, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci dobro znaju šta je vojni puč

Vojska u Turskoj sebe smatra čuvarem sekularnog poretka i u više navrata je izvršila puč. Evo ukratko hronologije tih prevrata od 1960 godine.

27. maj 1960: Vojska smatra da je demokratski poredak u Turskoj ugrožen i u vojnom udaru ruši vladu. Premijer Adnan Mendereš i dva ministra su obešeni u septembru 1961. Njegova vlada je prethodno smanjila prava opziciji i ograničala slobodu medija. Posledica toga su bili studentski nemiri. Vojska je na vlasti ostala 17 meseci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << />
12. mart 1971: Intervencija vojske se smatra odgovorom na rastući teror nasilnih grupacija ekstremne levice. Generali prisiljavaju premijera Sulejmana Demirela da podnese ostavku. Godinu dana kasnije vojska ponovno postavlja civilnu vladu.

Kenan Evren, 1980

12. septembar 1980: I drugi mandat Demirela završava pučem. Vojni vrh pod vodstvom generala Kenana Evrena proglašava ratno stanje kako bi zaustavio rušenje državnog autoriteta i teror desnice i levice. Uhapšeno je na destina, po nekim izvorima stotine hiljada ljudi i veliki broj njih je pogubljen. Tek je u novembru 1983. vladavina vojske zvanično okončana.

30. april 1997: Politička intervencija, ali ne i pravi puč. Vojska prisiljava prvog islamističkog premijera Turske Nedžmetina Erbakana na ostavku. On je bio politički mentor Redžepa Tajipa Erdogana.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

ČUVARI ATATURKOVOG NASLEĐA Zašto je turska vojska tako jaka i šta Turci misle o njoj

Izvor: Blic, 16.Jul.2016

Turska vojska tradicionalno sebe smatra čuvarem sekularnog nasleđa, uspostavljenog kao zaveštanje oca moderne turske nacije, ali i nekadašnjeg oficira, Mustafe Kemala Ataturka. Osim toga, vojsku u Turskoj smatraju i važnom snagom za očuvanje reda kada zbog oslabljenog civilnog vođstva u državi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.