Trivan i prva dama Turske Emina Erdogan povodom projekta Nulti otpad najavili bližu saradnju

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan i prva dama Turske Emina Erdogan povodom projekta Nulti otpad najavili bližu saradnju

U Srbiji je danas u turskoj ambasadi predstavljan turski projekat "Nulti otpad"(Zero Waste) čiji je pokrovitelj prva dama Turske Emina Erdogan.

"Ukoliko se svet ne ujedini oko principa zelene ekonomije po kojima je otpad sirovina i resurs, čovečanstvo će ići ka još većim prirodnim katastrofama, klimatskim migracijama, siromaštvu i ratnim sukobima", jedna je od poruka sa današnjeg predstavljanja rezultata projekta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Emina Erdogan je istakla da svet čini jednu porodicu koja treba da stane u zaštitu prirode.

Kako je objasnila, upozoravajuće posledice zagađenja i pretnja ekološke krize podstakle su pokretanje projekta "Nulti otpad" u Turskoj, kada su uspostavljeni sistemi za reciklažu, najpre u zgradama javnih institucija, a zatim u opštinama, a u akciju su se uključile i nevladine organizacije i mediji.

U okviru inicijative, početkom 2019. godine u Turskoj je počela naplata plastičnih kesa koje su ranije bile besplatne, i u vrlo kratkom periodu, upotreba plastičnih kesa je smanjena za 80 odsto, naglasila je prva dama Turske.

Ona se osvrnula na velike posledice planetarnog zagađenja plastikom, navodeći podatke da svaki čovek pojede otprilike 5 grama plastike na nedeljnom nivou, što odgovara količini plastike jedne kreditne kartice, a da će, ukoliko se ne ograniči upotreba jednokratne plastike, 2050. godine u vodama plivati više plastike nego riba.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan ukazao je da odnosi Srbije i Turske nisu nikada bili bolji, zahvaljujući predsednicima naših država, i dodao da prostora za dalje jačanje saradnje ima naročito u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je rekao da Srbija preduzima presudne korake ka uspostavljanju uređenog sistema zaštite životne sredine, gde je prioritet prečišćavanje otpadnih voda i čista Srbija bez otpada, a međunarodne incijative značajan podsticaj za njihovu uspešniju realizaciju.

Turska i Srbija su već preduzele prve u nizu aktivnosti na jačanju saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali dve zemlje tek čekaju zajednički projekti, koji donose boljitak za građane, rekao je Trivan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.