Tajfun seje strah: Lansiran je VIDEO

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 17:55

"Tajfun" seje strah: Lansiran je VIDEO

Turska je po drugi put testirala balističku raketu domaće proizvodnje tajfun.

U ponedeljak je ispaljen iz Rize na obali Crnog mora.

Iako je raketa deklarisana kao kratkog dometa, tokom prošlogodišnjeg testiranja preletela je 561 kilometar za 456 sekundi.

"Uspešno smo sproveli novo testiranje rakete tajfun“, saopštio je šef koncerna odbrambene industrije Ismail Demir. Zbog svog dometa, raketa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je lansirana u 6.44 sa lokacije u blizini aerodroma Rize-Artvin.

Već tokom prvog testiranja prošlog oktobra raketa je premašila granicu od 500 km za balističke rakete kratkog dometa. Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi domet mogao biti i veći, do 1000 km. Raketa se lansira iz mobilnog lansera.

Turska smatra da je razvoj sopstvenih balističkih projektila važan jer joj daje superiornost. Samo mali broj zemalja, poput SAD i Rusije, je sposoban da proizvodi protivraketne sisteme.

Turska poslednjih godina razvija niz novih oružja, od oklopnih vozila i haubica do dronova. Mala krstareća raketa čakir testirana je 12. maja kada je ispaljena iz drona Akinci sa visine od 7.000 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.