TURSKI LOVCI F-16 ZNAK SOLIDARNOSTI? Alijev ne odustaje od svojih tvrdnji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 11:55

TURSKI LOVCI F-16 ZNAK SOLIDARNOSTI? Alijev ne odustaje od svojih tvrdnji!

Predsednik Azerbejdžana insistira da su avioni stigli nezavisno od konflikta u Karabahu

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izjavio je da turski lovci F-16 ne učestvuju u sukobima u Nagorno-Karabahu, tniti je to ikada bilo planirano.

Turski F-16 su dobijeni isključivo za vojne vežbe, a onda su ostali ovde zbog jermenskog napada na nas. Oni su ovde u znak solidarnosti, ali ne učestvuju u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bilo kojim bitkama. Njihovo učešće ovde nije planirano - rekao je Alijev u intervjuu za nemački TV kanal ARD.

Borbe na liniji kontakta u Nagorno-Karabahu započele su 27. septembra. Jermenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za vođenje neprijateljstava, u Karabahu prijavljuju artiljerijsko granatiranje civilnog stanovništva, uključujući i glavni grad Stepanakert.

Jermenija je proglasila vanredno stanje i  opštu mobilizaciju, tvrdeći da Ankara aktivno podržava Baku. U Azerbejdžanu je uvedena delimična mobilizacija, a na mnogim mestima i vanredno stanje. Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su protivničke strane da zaustave sukobe, da se obavežu da započnu pregovore bez preduslova.

Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije doputovali su 9. oktobra u Moskvu na poziv predsednika Ruske Federacije  Vladimira Putina. Razgovaralo se više od 10 sati.

Jerevan i Baku su se dogovorili da prekinu vatru u Karabahu od podneva 10. oktobra, da razmene zatvorenike i tela mrtvih, a takođe da se dodatno dogovore o konkretnim detaljima primirja. Međutim, istog dana obe strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog primirja izvršen je u noći 18. oktobra. Američki Stejt department objavio je  da je postignut humanitarni prekid vatre od 07.00 po moskovskom vremenu (08.00 po lokalnom vremenu) 26. oktobra, ali su i nakon toga strane u sukobu izjavile da ga neprijatelj ne poštuje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.