TURSKA ŠALJE VIŠECEVNE BACAČE NA SIRIJU! ZAHAROVA GRMI: Ne poštujete sporazume! NAORUŽAVATE TERORISTE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2020, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TURSKA ŠALJE VIŠECEVNE BACAČE NA SIRIJU! ZAHAROVA GRMI: Ne poštujete sporazume! NAORUŽAVATE TERORISTE!

Turske oružane snage prebacuju na granicu sa Sirijom višecevne bacače raketa.

Kolona od 15 kamiona sa višecevnim bacačima raketa iz raznih vojnih jedinica Turske stigla je u oblast Rejhanli u provinciji Hataj na granici sa sirijskim Idlibom, izveštava agencija.

Suriye sınırına çok namlulu roketatarlar sevk edildi https://t.co/fI8hByECL0 pic.twitter.com/bzhwrJANSx

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 12, 2020

Vojna tehnika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je prebačena na granicu uz pojačane mere bezbednosti.

Moskva veruje da je razlog zaoštravanja situacije u Idlibu to što Turska konstantno ne poštuje prethodne sporazume, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Smatramo da je razlog trenutne degradacije to što Turska konstantno ne ispunjava svoje obaveze prema memorandumu iz Sočija, koji je potpisan 17. septembra 2018. godine i to što je Ankara prebacila odrede takozvane umerene opozicije, koji su pod njihovom kontrolom, na severoistok Sirije u zonu operacije "Izvor mira" i u Libiju - istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija ostaje privržena sporazumima koji su ranije sklopljeni i zalaže se za nastavak zajedničkog rada.

- Smatramo da su glavni zadaci u trenutnim uslovima smanjenje nasilja na terenu, osiguravanje bezbednosti vojnika zemalja-garanta koji se nalaze kako u zoni deeskalacije, tako i van nje, kao i sprečavanje podsticanja oružanih sukoba koji nastaju zbog nepromišljenih vojnih dejstava - konstatovala je Zaharova.

Takođe je dodala da se Moskva nada da će se održati još jedna runda konsultacije sa Turskom o Idlibu.

- Očekujemo da će u narednom periodu ruski i turski predstavnici nastaviti sa radom u cilju pronalaženja sveobuhvatnog rešenja za probleme u Idlibu - ocenila je ona.

Situaciju u sirijskom Idlibu pogoršavaju oružje i municija uvezeni iz Turske za teroriste, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo navodi da su povod za zaoštravanje teroristički napadi, koje su Rusija i Turska više puta zabeležile, na susedna civilna područja Sirije, a koji su doveli do recipročnih akcija sirijskih vladinih snaga.

- Upravo zbog provokacija terorističkih grupa koje se "ljudskim štitom" pokrivaju u zoni deeskalacije Idlib od kontranapada sirijskih vladinih snaga, danas trpi civilno stanovništvo. Situacija je značajno pogoršana transportom oružja i municije u zonu deeskalacije preko tursko-sirijske granice, kao i kolonama turskih oklopnih vozila i trupa koje ulaze u sirijsku provinciju Idlib - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo i da nisu istinite izjave predstavnika Turske da ruski vojnici napadaju civile u zoni deeskalacije Idlib.

- Aktivnosti ruske vojske i, pre svega, ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u zoni deeskalacije Idlib sprovode se isključivo na osnovu sporazuma iz Sočija - ističe se u saopštenju.

BREAKING: Turkish multiple rocket launcher hitting Assad forces in #Idlib#Syria pic.twitter.com/mflcIebivB

— Yusuf İşler (@yusufislereng1) February 12, 2020

Ministarstvo dodaje da ni saopštenja o masovnom odlasku izbeglica iz zone deeskalacije Idlib nemaju osnova.

- Značajan deo stanovnika provincije Idlib bezbedno napušta opasna područja i prelazi u područja pod kontrolom sirijske vlade - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se naglašava da je od terorista sada oslobođena i važna saobraćajna arterija — auto-put M5 koji povezuje severnu prestonicu Alep, a koja je trenutno u blokadi, sa južnim gradovima Hamom, Homsom i Damaskom. Ističe se da će zahvaljujući tome normalizovanje života u Siriji značajno ubrzati svoj tempo.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da je od početka eskalacije situacije u Idlibu stradalo 14 turskih vojnika.

On je zapretio da će napasti sirijske snage čak i van idlibske zone deeskalacije, ukoliko se napadi vladinih snaga nastave.

Erdogan je dodao i da će Turska biti primorana da reaguje u skladu sa situacijom na terenu, te da će do kraja februara naterati sirijske snage da napuste tu zonu.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Twiter

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.