TURSKA PRESTIGLA KINU U BROJU ZARAŽENIH: Ova zemlja još uvek nije doživela VRHUNAC epidemije

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2020, 21:01

TURSKA PRESTIGLA KINU U BROJU ZARAŽENIH: Ova zemlja još uvek nije doživela VRHUNAC epidemije

Turske bolnice i dalje imaju višak kapaciteta i jedinice intenzivne nege još nisu nisu dostigle popunjenost od 60 odsto.

Turska je pretekla Kinu kao državu sa najvećim brojem slučajeva virusa korona, izuzev Amerike i Evrope. Naime, u Turskoj je zabeleženo 86.306 zaraženih i 2.017 smrtnih slučajeva.

Kako se broj slučajeva virusa korona povećavao, turski ministar zdravlja Fahretin Koca pokušao je da ublaži strah da će doći do "pucanja" zdravstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sistema.

Koca je u petak izjavio da, za razliku od zapadnih nacija, turske bolnice i dalje imaju višak kapaciteta i da jedinice intenzivne nege još nisu nisu dostigle popunjenost od 60 odsto.

Koca, koji je lekar po struci, a svakodnevno se pojavljuje na konferencijama za novinare, postao je zvezda na društvenim mrežama tokom pandemije, tako da je od početka godine stekao preko četiri miliona pratilaca na Tviteru.

Tedbirlere gösterdiğimiz özen meyvelerini veriyor. Biz günlük test imkanlarını artırırken, sorumlu davranışlarınız da yeni vaka sayılarını azaltacak. Sağlık ordumuza ve sağlık sistemimizin gücüne güvenin. Tedbiri elden bırakmayın.

https://t.co/RVlhe7786O pic.twitter.com/3pg0WRQuey

— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) April 19, 2020

Problemi Turske sa obuzdavanjem virusa korona stavljeni su u fokus 10. aprila, kada je kasna najava o policijskom času tokom vikenda dovela do panične kupovine širom zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu ponudio je ostavku, ali je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odbio da je prihvati.

Tokom razgovora između Erdogana i američkog predsednika Donalda Trampa, dvojica lidera su se složila da nastave blisku saradnju tokom pandemije.

Sayın Cumhurbaşkanımız @RTErdogan’ın (video konferans)

teşrifleriyle gerçekleştirilen Başakşehir Şehir Hastanemizi hizmete açıyoruz.

📍BAŞAKŞEHİR / İSTANBUL https://t.co/1db29dndQW

— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) April 20, 2020

Erdogan se borio za vlast sa opštinskim predstavnicima u naporima vezanim za uklanjanje virusa korona od početka epidemije.

Dva najveća turska grada, Ankara i Istanbul, vodi opoziciona Republikanska narodna stranka i oba su bila protiv ishitrene najave o restriktivnim merama od 10. aprila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.