TURSKA MENJA DEMOGRAFIJU KARABAHA: Sirijski plaćenici su ključna stavka u sprovođenju ovog paklenog plana

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2020, 22:10

TURSKA MENJA DEMOGRAFIJU KARABAHA: Sirijski plaćenici su ključna stavka u sprovođenju ovog paklenog plana

Ove akcije, mogle bi ometati sprovođenje mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije

Turska vlada premeštala je porodice arapskih i turkmenskih sirijskih plaćenika u sporni region Nagorno-Karabah, izvestila je 22. novembra televizija Skaj Njuz Arabija.

Azerbejdžan, turski saveznik, započeo je napad na jermenske snage u Karabahu, 27. septembra uz podršku hiljada sirijskih plaćenika.

Napad je završen 10. novembra, mirovnim sporazumom uz posredovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rusije, kojim se veći deo regiona Karabaha vratio pod kontrolu Bakua.

#SYRIAN #MERCENARIES#Syrian mercenaries who took part in the hostile action in Nagorno-#Karabakh alongside the #Turkish-#Azerbaijani Army Forces, in front of a building contain the Azerbaijani Army Forces logo. pic.twitter.com/5KOC8jxCff

— Rojava Media Center (@Rojava_Media) November 20, 2020

Šafan al-Kaburi, predstavnik autonomne uprave na severoistoku Sirije, rekao je za Skaj Njuz Arabiju da su porodice desetina sirijskih plaćenika koji su se borili u Nagorno-Karabahu trenutno na putu za region, gde će biti naseljeni.

- Oni žele da stvore demografsku promenu u Karabahu - rekao je al-Kaburi, napominjući da u regionu postoji kurdska manjina koja je u kontaktu sa autonomnom upravom na severoistoku Sirije.

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Londonu, oko 2.580 sirijskih militanata koje podržava Turska raspoređeno je u Nagorno-Karabahu. U sukobu su poginula najmanje 293 lica.

Prošle nedelje, nadzorna grupa je izvestila da Turska planira da zadrži sirijske plaćenike u delu Nagorno-Karabaha pod kontrolom Azerbejdžana.

Turska i Azerbejdžan planiraju da promene demografiju Nagorno-Karabaha, gde su Jermeni većina. To bi moglo ometati sprovođenje mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.