TURCI PROGOVORILI O S-400: Evo zašto smo kupili moćno oružje od Rusije

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2023, 10:52

TURCI PROGOVORILI O S-400: Evo zašto smo kupili moćno oružje od Rusije

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor za isporuku baterije S-400 u iznosu od 2,5 milijardi dolara sa opcijom kupovine još jednog kompleta.

Turska ne namerava da koristi protivvazdušne raketne sisteme S-400, nabavljene od Rusije za agresivna dejstva, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

U intervjuu televiziji Haberturk, Akar je naglasio da su kompleksi spremni za upotrebu, završena je obuka osoblja, rešena pitanja skladištenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i transporta.

- Ovo je odbrambeni sistem i nikome nije pretnja. Neće predstavljati pretnju dok Turska ne bude napadnuta - rekao je ministar.

Akar je podsetio da je Turska kupila S-400 od Rusije nakon što su SAD odbile da prodaju svoje "patriot" Turskoj. Šef turskog ministarstva odbrane je istakao da je zemlja spremna da kupi "patriot", ako SAD promene stav.

Sada, prema njegovim rečima, Turska razmatra mogućnost kupovine druge partije S-400.

Isporuke prve baterije turskoj strani izvršene su u leto i jesen 2019. godine.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.