TEMPIRANA BOMBA NA SREDOZEMLJU: Turska traži naftu i gas u moru, Grčka šalje ratne brodove u susret

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2020, 14:53

TEMPIRANA BOMBA NA SREDOZEMLJU: Turska traži naftu i gas u moru, Grčka šalje ratne brodove u susret

Atina traži obustavu nelegalnih radnji i prestanak kršenja svih sporazuma od zvanične Ankare

Ratni brodovi grčke mornarice upućeni su u južni deo Egejskog mora i stavljeni u stanje pripravnosti jer je Turska u Sredozemnom moru započela bušenja u cilju pronalaženja nafte i prirodnog gasa.

Zvanična Atina tražila je da Turska momentalno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prekine sa "nelegalnim aktivnostima" i upozorila na opasnost od dalje eskalacije napetosti između dve zemlje.

- Jedinice Ratne mornarice juče su počele operaciju na jugu i jugo-istoku Egejskog mora - navodi se u saopštenju grčke pomorske komande.

Atina je pre nekoliko dana izrazila protest zbog toga što je Turska započela istraživačke aktivnosti južno od grčkog ostrva Kastelorizo.

- Mi zahtevamo da Turska odmah prekine sa nelegalnim aktivnostima kojima krši naša suverena prava i podriva mir i stabilnost u regionu - poručilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Otkako su u istočnom delu Sredozemnog mora pronađena bogata nalazišta prirodnog gasa  u regionu ne popuštaju rasprave o pravima na ispitivanja i bušenja.

Turska namerava da stvori uslove za proširivanje svog uticaja u Sredozemnom moru, zbog čega je i sklopila sporni sporazum sa vladom u Tripoliju. Grčka i EU smatraju da su aktivnosti Turske nelegalne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.