Šveđani opet Erdoganu guraju prst u oko

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 13:37

Šveđani opet Erdoganu guraju prst u oko

Švedski Vrhovni sud odbacio zahteve za ekstradiciju dvojice muškaraca koje traži Turska, obrazloživši da u toj zemlji dela za koja su optuženi nisu krivična.

Njih dvojica, koji su izbeglice u Švedskoj i koji nisu identifikovani, ne mogu biti poslati u Tursku jer "zahtev dvojnog krivičnog dela nije ispunjen", navodi se u saopštenju švedskog Vrhovnog suda, preneo je AP.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turska ih želi jer navodi da su se pridružili pokretu muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD "preuzimanjem i korišcenjem mobilne aplikacije koju koriste članovi pokreta".

Turska krivi Gulena za neuspeli državni udar 2016. i njegovu mrežu tretira kao terorističku organizaciju.

Preuzimanje i korišćenje mobilne aplikacije samo po sebi ne može se smatrati krivičnim delom prema Zakonu o terorističkim zločinima, naveo je švedski sud.

Švedska je u maju pooštrila svoje antiterorističke zakone, što bi trebalo da joj pomogne da ubedi Tursku da odobri zahtev te nordijske nacije za pridruživanje NATO. Međutim Turska to još nije učinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.