Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Zbog Erdogana zamrznuta liberalizacija viznog režima sa Turskom

BRISEL - Proces liberalizacije viznog režima sa Turskom zaustavljen je zbog autoritarnih djelovanja predsjednika Erdogana, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Šulc je u govoru na konferenciji “Јurop Koling“, koju je organizovao njemački fond Fridrih Ebert, rekao da Turska nije ispunila osnovne preduslove za liberalizaciju viznog režima.

“Među neispunjenim kriterijumima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je zakon o zaštiti podataka i antiteroristički zakon. Mi smo zahtjevali njegovo reformisanje, a on ne samo da nije reformisan, već je primjenjen za skidanje imuniteta poslanika, za priznavanje njihovih mandata nevažećim za dobijanje dvotrećinske kvalifikovane većine za uvođenje predsedničkog sistema vlasti“, istakao je Šulc.

Prema riječima predsjednika EP, ono što se sada dešava sa novinarima i poslanicima u Turskoj u suprotnosti je sa osnovnim vrijednostima parlamentarne demokratije.

"S obzirom na takav pravac djelovanja, koji nije jedini primer autoritarnog načina djelovanja predsjednika Tajipa Erdogana, osjećam da sam primoran da ne otvaram proces liberalizacije viznog režima“, zaključio je Šulc.

“Prema različitim procjenama, u Turskoj se nalazi od 2,2 do 2,4 miliona migranata. To znači da, ukoliko želimo da pobjegnemo migrantima, moraćemo, htjeli mi to ili ne, da sarađujemo sa Turskom. Zato sam isprva bio za to da tražimo rješenje zajedno sa Turskom. Ali sam protiv toga da platimo vlastima u Ankari bilo koju cijenu i zato sam zaustavio proces liberalizacije viznog režima u Evropskom parlamentu“, dodao je on.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šulc: Vizna liberalizacija sa Turskom zamrznuta zbog Erdogana

Izvor: Blic, 20.Jun.2016

Proces liberalizacije viznog režima sa Turskom zaustavljen je zbog autoritarnih delovanja predsednika Erdogana, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc...Šulc je u govoru na konferenciji "Europe Calling", koju je organizovao nemački fond Fridriha Eberta, rekao da Turska nije ispunila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.