Izvor: RTS, 16.Okt.2020, 23:28

Sukob u Nagorno-Karabahu: SAD optužuju Tursku da doliva ulje na vatru

Oružani sukobi oko Nagorno-Karabaha ne prestaju, uprkos odgovorenom primirju potipsanim u Moskvi još prošle nedelje. SAD optužuju da Tursku za pogoršanje situacije.
Najteži sukobi na južnom Kavkazu od kada su Jermenija i Azerbejdžan ratovali zbog enklave devedesetih godina traju veće nedeljama a sve što duže borbe budu trajale Nagorno Karabah je bliži humanitarnoj katastrofi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posebno ako direktno budu uvukle Rusiju i Tursku.

Jermenski mediji ponovo tvrde da prestonica nepriznate Republike Arcah, Stepenakert, ponovo granatirana. 
Američki državni sekretar Majk Pompeo okrivio je Tursku za raspirivanje vatre naoružavanjem azerbejdžanske vojske.
Pompeo je rekao da je Turska doprinela pogoršanju situacije, pozvavši na diplomatsko rešenje, umesto, kako je istakao, da "treće zemlje ustupaju svoju vatrenu moć u regionu koji je već postao bure baruta".
Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da komentari Pompea nisu u skladu sa zvaničnim izjavama vlade SAD o sukobu. "Ove primedbe takođe ne odgovaraju statusu Sjedinjenih Država kao jednog od kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a". navodi se u saopštenju.
Sa druge strane, novinska agencija RIA Novosti izvestila je da je ruska mornarica započela planirane vojne vežbe na Kaspijskom moru.
U petak je bilo dodatnih znakova da se prekid vatre uz posredstvo Rusije dogovoreno prošle subote da se dozvoli razmena zarobljenika i tela ubijenih, gotovo uništeno. Jermenija i Azerbejdžan po ko zna koji put optužile su jedna drugu za pokretanje napada tvrdeći da ostvaruju premoć na frontu.

Zvaničnik jermenskog ministarstva odbrane Artsrun Hovhanisjan rekao je da je Azerbejdžan izveo artiljerijsko bombardovanje Nagorno-Karabaha sa severa, "uz potpuno zanemarivanje humanitarnog primirja".
Dodao je da su azerbejdžanske snage odbijene i pretrpele značajne gubitke.
Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su snage nepriznatog Nagorno-Karabaha bile prisiljene da se povuku, a azerbejdžanske snage zadržale prednost na liniji razgraničenja.
Baku je takođe optužio Jerevan za raketni napad na grad u autonomnoj pokrajini Nahčivan, koja pripada Azerbejdžanu, ali je okružena Jermenijom i Iranom. Jerevan je to negirao.
Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha izvestilo je o još 29 vojnih žrtava, što je dovelo do 633 broja ubijenih vojnika od izbijanja borbi 27. septembra. Ombudsman regiona rekao je da je civilnih žrtava sada ukupno 34.
Azerbejdžan sa, druge strane, zasad ne otkriva svoje vojne gubitke. Azerbejdžansko tužilaštvo saopštilo je da je ubijeno 47, a ranjeno 222 civila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.