Štrahe želi da obustavi dodelu državljanstva Turcima

Izvor: B92, 19.Dec.2018, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrahe želi da obustavi dodelu državljanstva Turcima

Beč -- ‚Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe zatražio obustavu dodele državljanstva Austrije Turcima.

Prethodno je Ustavni sud doneo odluku kojom je zaustavljeno oduzimanje austrijskog državljanstva građanima turskog porekla za koje se sumnja da imaju i turski pasoš.

Ustavni sud je dao za pravo jednom Bečliji turskog porekla koji nije uspeo da dokaže da nema ilegalno drugi pasoš, a kojem su nadležne vlasti oduzele austrijsko državljanstvo, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se njegovo ime nalazilo na jednom spisku birača za prošle turske izbore.

Štrahe je istakao da treba obustaviti dodelu austrijskog državljanstva Turcima sve dok tamošnje vlasti ne budu saradjivale sa austrijskim vlastima.

Objasnio je da pošto ne postoji saradnja nadležnih vlasti s Turskom, nije moguće znati da li je podnosilac zahteva za dobijanje austrijskog pasoša i dalje turski državljanin.

On je, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", istakao da je Turska jednostrano prekinula saradnju, dodajuć da postoji sporazum kojeg se turske vlasti ne pridržavaju.

"Sve dok turske vlasti ne budu sarađivale, ne treba dodeljivati austrijsko državljanstvo Turcima", kazao je Štrahe. Iz njegovog kabineta je saopšteno da je ovo njegov stav, a da će pravno biti razmotreno kako tako nešto pretočiti u delo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrahe želi da obustavi dodjelu državljanstva Turcima

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2018

BEČ - Nakon odluke Ustavnog suda kojom je zaustavljeno oduzimanje austrijskog državljanstva građanima turskog porijekla za koje se sumnja da imaju i turski pasoš, austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe zatražio je obustavu dodjele državljanstva Austrije Turcima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.