Stop izbeglicama, stop Turskoj, stop nameri Merkelove

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stop izbeglicama, stop Turskoj, stop nameri Merkelove"

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc indirektno je kritikovao nemačku kancelarku Angelu Merkel .

On je poručio da smatra problematičnim insistiranje na sporazumu sa Turskom o izbeglicama, ignorišući kršenja osnovnih prava u toj zemlji.

"EU je potrebna evropska politika prema izbeglicama i moramo sami zaštititi njene spoljne granice", podvukao je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Esterajh", odgovarajući na konstataciju da Merkelova, čini se, insistira na sporazumu sa Turskom.

Kurc je izrazio uverenje da će doći do raskidanja sporazuma sa Turskom, dodajući da nije za to da se Ankari popusti u ispunjavanju kriterijuma za dobijanje vizne liberalizacije.

"Turska je već najavila da neće ispuniti sve uslove, i time nije održiv sporazum sa tom zemljom", kazao je ministar spoljnih poslova Austrije.

Kada je reč o daljem otvaranju poglavlja u pristupnim pregovorima sa Turskom, Kurc je preneo da na tu temu postoje različita mišljanja u EU.

"Podržavam kancelara Kristijana Kerna da je pristupanje Turske EU utopija. Turska se proteklih godina sve više udaljavala od vrednosti EU. Od neuspelog puča bilo je masovnih hapšenja i pretnji političkim neistomišljenicima, što nije u saglasnosti sa osnovnim vrednostima EU. Ne sme se popuštati kod osnovnih vrednosti", ocenio je Kurc.

On je podsetio da je još pre sklapanja sporazuma sa Turskom upozoravao da EU ne sme doći u situaciju da zavisi od Ankare.

Istovremeno poručuje da je jedno jasno, a to je da se izbeglice ne smeju pustiti da putuju dalje ka centralnoj Evropi, i da bi trebalo preuzeti politiku prema izbeglicama Australije i Španije.

Kada je reč o turskoj zajednici u Austriji, Kurc je ukazao da su vidljivi problemi, i da se moraju pokazati jasne granice šta je u Austriji dozvoljeno, a šta ne.

"Ko prekrši zakon biće kažnjen", poručio je Kurc.

Takođe je rekao da je neprihvatljivo da novine bliske turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu objavljuju crne liste navodnih pristalica Fetulaha Gilena u Beču.

"Nećemo dozvoliti lov na veštice kod nas. Očekujem od svakog ko živi u našoj zemlji da ne donosi eksterne konflikte u našu zemlju I savetujem hitno na umereno ponašanje", poručio je Kurc.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.