Šta turiste iz Srbije i sveta privlači u Antaliju

Izvor: RTS, 05.Jun.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta turiste iz Srbije i sveta privlači u Antaliju

Godišnje Tursku poseti više od 30 miliona turista iz celog sveta. Uz jaku industriju i trgovinu, mnogo ulažu i u turizam od kojeg ubiraju velike prihode. Saradnja Srbije i Turske je u usponu na svim poljima. Prošle godine najveći broj turista koji su posetili Srbiju bio je upravo iz Turske. U narednoj priči upoznajemo vas sa Antalijom kroz viđenje ekipe RTS-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Turska se proteže na dva kontinenta i čini je sedam regija. Njena ekonomija jača iz dana u dan. Trgovinska razmena Srbije i Turske se učetvorostručila. U 2017. godini dostigla je blizu milijardu evra.

Dragana Jelikić iz "1A Travela" kaže da između Srbije i Turske od 2010. godine ne postoji vizni režim tako da turski gosti mogu bez uzimanja vize da dođu u Srbiju.
"Ono što je ostavilo pečat je ta zajednička istorija, tako da se ne osećaju strancima ni Turci u Srbiji, a ni Srbi u Turskoj. Tako da sada imamo tu turističku razmenu", ističe Jelikićeva.
Turska izlazi na četiri mora i zato ne čudi što mnogo ulažu u turizam.
Prihodi koje ostvaruju su ogromni. Blaga klima i duge peščane plaže, luksuzni hoteli i vrhunska usluga su razlog što Antalija privlači turiste iz celog sveta.

"Ono što je karakteristično za hotele u Turskoj jeste da su tu u pitanju rizorti koji se prostiru na nekoliko hiljada metara kvadratnih, sa velikim brojem restorana, kako 'a la cart' tako i domaće turske kuhinje", kaže Ivana Škorić iz "1A Travela".
U ponudi je, dodaje, veliki broj sportskih aktivnosti, terena, kako na otvorenom tako i na zatvorenom.
"Za ljubitelje nešto mirnijeg odmora, tu je veliki broj spa centara gde se možete opustiti i uživati u velelepnim blagodetima hamama, turskog kupatila i saune", ističe Škorićeva.
Turkinja Muge Rukert poručila je na turskom i srpskom: "Dobrodošli u Antaliju!".
Antalska regija izlazi na Sredozemno more, ispod planine Taurus.
S mediteranskom klimom i 300 sunčanih dana tokom godine, ovde turistička sezona traje više od sedam meseci.

"Posle odmora jedemo bolje, pijemo bolje, odlučujemo bolje i osećamo se bolje. U Antalskoj regiji sezona počinje 1. aprila i traje do 31. oktobra. Klijenti iz Srbije dolaze najviše sredinom maja do kraja oktobra", navodi Mehmet Gunduz iz "1A Travela".
U Antaliji su i brojni tržni centri, ali i stari deo grada Kaleiči kod rimske luke s Hadrijanovom kapijom iz drugog veka.
Veliki broj antičkih nalazišta 
Novinar Dragan Nikolić ističe da je antalska regija poznata po velikom broju antičkih nalazišta i gradova iz antičkog perioda koji su bili veoma važni.
Navodi primer apostola Pavla koji je upravo u toj regiji započeo svoju misiju širenja hrišćanstva.
Veoma je interesantno da je to rodni kraj Svetog Nikole koji je poreklom iz Demre, dodaje Nikolić.

Antalija ima dva miliona stanovnika. Oni žive isključivo od turizma i poljoprivrede.
Pored povrća, taj predeo poznat je i po citrusima, posebno po narandžama kojih bude i za izvoz.
Dragana Jelkić navodi da Tursku godišnje poseti oko 31 milion turista, tako da je to veliki doprinos ekonomiji te zemlje.
Možda je stanovništo Antalije imalo sreće sa podnebljem, ali bez njihovog truda, samo od onoga što im je priroda dala, ne bi napravili toliki raj ni za sebe ni za turiste.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.