Srpske snove ruši susret Putina i Erdogana?

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske snove ruši susret Putina i Erdogana?

Beograd -- Može li Srbija dobiti gas preko Turske ili su optimističke priče turskih i ruskih političara uoči susreta predsednika Putina i Erdogana samo puste želje?

Odgovor na to pitanje se zna i pre nego što se 9. avgusta rukuju dva predsednika u Sankt Peterburgu i počnu da razgovaraju o normalizaciji ekonomske saradnje, pišu Večernje novosti.

"Gaspromovo" plavo gorivo objektivno ne može preko Turske da dođe u Srbiju. U ovom trenutku maksimalno što se može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogoditi jeste da Turska dobije za svoje potrebe još jednu cev, a ambiciozni planovi dugo će ostati samo na spisku želja.

Da bi se bolje razumelo zašto nije realno očekivati da nam preko Turske stiže gas treba se prisetiti zbog čega je propao "Južni tok". Sve je bilo dogovoreno, potpisani su ugovori sa svim zemljama koje bi kupovale preko "Južnog toka" gas, a onda su moćnici iz Vašingtona "posavetovali" Bugare da odustanu od tog projekta.

Što se tiče "Turskog toka", kad se njim i doveze gas do skladišta u blizini Grčke, nailazi se na ćorsokak. Grčka je zemlja članica EU i NATO, pa mora biti dvostruko poslušna jer moćnici svoje pritiske objašnjavaju tobožnjom energetskom bezbednošću iza koje se krije želja da se napakosti Rusiji.

Taman kad bi se Grčka i zainatila da napravi gasovod za svoje potrebe, postavlja se pitanje kako da on prođe kroz nejaku Makedoniju koja je već odavno politički trusno područje. Dovoljan bi bio jedan poziv iz Vašingtona da se nikada više ne spomene gasovod. Sa juga, tako, gasovod nikako ne može da stigne do Srbije.

U ovakvoj međunarodnoj situaciji maksimalno što se može dogoditi jeste da se spusti jedna cev ispod Crnog mora kojom bi se 15 milijardi kubika transportovalo Turcima za njihove potrebe. Posle Nemačke Turska je najveći kupac ruskog gasa.

Zasada je pusta želja drugi cevovod, kojim bi se gas iz skladišta u Turskoj prodavao evropskim zemljama, među kojima je Srbija. Po pravilima EU, nazvanim "energopaketi", vlasnik gasa ne može da bude i vlasnik cevovoda, pa to znači da bi neke druge kompanije trebalo da ulože u gasovod. Balkanske države nemaju para da same finansiraju postavljanje cevi.

Šanse da dobijamo gas preko severa su mnogo realnije jer moćne nemačke kompanije koje su partneri "Gasproma" u postavljanju cevovoda "Severni tok 2" imaju neuporedivo jače političke lobiste, koji će znati i hteti da sačuvaju nemačke ekonomske interese bez obzira na to koliko će se buniti zemlje severoistočne Evrope na čelu sa Poljskom. n

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.