Srbija će biti treći evropski proizvođač bakra

Izvor: B92, 31.Dec.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija će biti treći evropski proizvođač bakra"

Učešćem u projektu "Turski tok" Srbija ima šansu da bude tranzitna zemlja koja bi zahvaljujući tome imala i znatan profit, kaže ministar Aleksandar Antić.

Srbija bi, kaže, ojačala i sopstvenu energetsku sigurnost, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Verujem da ćemo ovog puta uspeti u nameri da realizujemo projekat. Kada se gasovod izgradi postoji mogućnost izgradnje gasovodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << infrastrukture i u zemljama u okruženju kojima bi Srbija mogla da isporučuje gas", rekao je Antić za praznično izdanje lista "Blic".

On je dodao da u ovom trenutku "izgleda da stvari idu u dobrom pravcu koji Srbiji treba da obezbedi još jedan pravac snabdevanja, energetsku sigurnost, ali i profit koji donosi sama tranzitna taksa".

Reč je o magistralnom gasovodu kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom kao delu srpsko-gasnog transpornog sistema koji gradi i realizuje kompanija "Gastrans".

"Ovaj projekat doprineće ukupnoj energetskoj bezbednosti i Srbije i ovog dela Evrope jer je reč o potencijalnih deset do 15 milijardi kubnih metara ruskog gasa koji će iz Turske prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku do Austrije", rekao je Antić za "Blic".

On je ukazao da Srbija u ovom projektu ima šansu da bude tranzitna zemlja koja bi po tom osnovu imala znatan profit, a ojačala bi i sopstvenu energetsku sigurnost.

Antić je dodao da je regionu potrebna diverzifikacija izvora energije kao i nove nove investicije u rute za snabdevanje gasom.

Ministar je ocenio da je ove godine za njega od poslova najvažniji bio aranžman za RTB Bor.

"To je istorijski posao i veliki korak ne samo za kompaniju, već i stanovništvo i privredu cele istočne Srbije ali i nacionalnu ekonomiju", rekao je Antić ističuhi da je uveren da je ovo jedan od najboljih poslova kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije i strateških partnerstava koji garantuje da će se se RTB Bor razvijati, da će imati snažnu investicionu politiku, čuvati radna mesta i zapošljavati ljude.

Kompanija "Ziđin" se obavezala da će u narednih šest godina investirati 1, 26 milijardi dolara u poboljšanje proizviodnje, otvaranje novih rudnika, povećanje efikasnosti, i da će povećati proizvodnju.

"Očekujem da će Srbija biti treći najveći evropski proizvođač bakra sa povećanjem učešća rudarstva u BDP na pet odsto, u odnosu na sadašnjih jedan odsto", istakao je on.

Ministar je dodao da se očekuje da će proizvodnja bakra iz vlastitog koncentrata u RTB Bor biti povcehana sa sadašnjih 40.000 tona na 120.000 - 150.000 tona u periodu od šest godina.

Kineska kompanija se ugovorom obavezala da isplati i 200 miliona dolara dugova.

"Ziđin je kompanija koja predstavlja garant da će se u Boru i Majdanpeku ostvariti rudarska proizvodnja u skladu sa najvišim svetskim standardima kada govorimo o efikasnost i kvalitetu, ali i kada su u pitanju zaštita na radu i ekologija", poručio je Antić.

Takođe je važnim ocenio i to što su u buždetu za narednu godinu uvećana izdvajanja za kategoriju "energetski ugroženog kupca", što će, naveo je, dobro doći domaćinstvima sa niskim primanjima koja koriste ovu pogodnost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.