Srbi na letovanju – od Turske do Španije

Izvor: RTS, 08.Jul.2017, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na letovanju – od Turske do Španije

Turistička sezona je u punom jeku, a na gotovo celom Mediteranu je veoma toplo; tamo će i ovog leta biti gotovo milion turista iz Srbije. Po ugledu na zapadnoevropske turiste, mnogi su aranžmane kupili zimus, kada su oni najjeftiniji, a otplaćuju ih do kraja godine.
Na vrhu liste popularnosti, ništa novo. Naši turisti najviše vole Grčku. Čak 70 odsto domaćih turista odmara se ovog leta u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlji.

"Naši gosti tradicionalno najviše putuju na Halkidiki, međutim, puno gostiju imamo i na ostrvima, u Jonskoj, Olimpskoj i Solunskoj regiji, znači zaista je sada pretrpano svuda, sezona je u punom jeku", kaže Braslav Vlaho iz agencije Sabra travel.
Turski turizam, koji je prošle godine bio desetkovan, ovog leta se oporavlja. Turska je naročito popularna za porodice sa decom, jer ona u većini hotela borave besplatno.
"Morali smo da uvedemo nove letove za Tursku jer planirani program za ovo leto nije podrazumevao da ćemo ovoliko turista imati na ovoj destinaciji", ističe Andrej Todorović iz Kontikija.
Italija je turistima posebno privlačna zbog veoma zanimljivih izleta. Smatra se da je dve trećine svetske kulturne baštine na teritoriji te zemlje.
"Najtraženija je trenutno Sicilija. Za sada imamo povećanje u odnosu na prošlu godinu i planiramo sledeće sezone da pojačamo ponudu za naše turiste", navela je Marina Petrović iz Belvi travela.
Posle Amerike, Španija je najveća turistička sila, a kod naših turista, u top četiri. Prošle godine, ta zemlja ugostila je 62 miliona turista koji su tu potrošili 65 milijardi dolara. Španci neguju takozvani "turizam za sve". Tamo nema povlašćenih gostiju.
"I ono što je specifično za Španiju je to što ne postoje privatne plaže jer je Španija donela zakon koji kaže da je to priroda, pripada svima, tako da nema onih ludih vlasnika da kažu 'sad ćemo da naplatimo sto evra'. To ovde ne postoji. Priroda je za sve", kaže Boško Krivokuća Banjac iz Odeon World Travel-a.
Španija vodi brigu i o osobama sa posebnim potrebama. Plaže su opremljene specijalnim kolicima da bi lakše stigli do mora, a u vodi o njima brine obučeno osoblje.
"Usluga se ne naplaćuje jer naš rad finansira opština. Prošlog leta 1.200 ljudi sa posebnim potrebama koristilo je naše usluge", rekao je šef spasilačke službe u Ljoret del Maru Žoel de Silva.
U agencijama saznajemo da za jul i avgust još ima nešto slobodnih mesta u gotovo svim letovalištima, ali da je septembar skoro popunjen.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.