Smrt Stefana Dečanskog za rođendan Teatra na Đumruku

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smrt Stefana Dečanskog" za rođendan Teatra na Đumruku

Premijerom drame "Smrt Stefana Dečanskog", na današnji dan 1841-ve, označen je početak rada prvog pozorišta u prestonici. Osnovali su ga Atanasije Nikolić i Jovan Sterija Popović. Predstave su igrane u zgradi tadašnje carinarnice ili na turskom đumrukane, odakle i naziv "Teatar na Đumruku". U adaptiranom prostoru postavljeni su svi bitni elementi profesionalnog pozorišta.
Drama "Smrt Stefana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dečanskog" Jovana Sterije Popovića ponovo je oživela na sceni. Nju je u tri segmenta adaptirao i postavio Mihailo Vukobratović, u znak sećanja na prvo profesionalno pozorište u Beogradu.

"Fragmenti iz drame 'Smrt Stefana Dečanskog', drugi je jedan dijalog dva gospodina u Srpskoj kafani, današnjem Znaku pitanja. Jedan činovnik i jedan beogradski gazda otkrivaju publici šta se to u stvari u to vreme dešavalo u Beogradu. Treći je faktografski deo", kaže reditelj Mihailo Vukobratović.
Autentično i angažovano. Teatar na Đumruku bio je strateško mesto naše tadašnje kulture i umetnosti.
"Ono je imalo nacionalno prosvetiteljski karakter sa jedne strane i to je odgovaralo duhu ondašnjeg vremena. Sa druge strane, ono je takođe formiralo i pozorišni ukus tadašnje publike, koja je u tom kontekstu tek otkrivala čari jedne pozorišne predstave", kaže prof. dr Zorica Nestorović sa Filološkog fakulteta u Beogradu.
Muzej pozorišne umetnosti osim autentične makete "Đumrukane" eksponate iz 1841. nudi na svom sajtu.
"Onim korisnicima koji su željni originalnih dokumenata pokušavamo da pomognemo da pronađu put, da im omogućimo da vide ono što se jednostavno nije sačuvalo", kaže Irina Stojković Kikić, muzejski savetnik.
Prva pozorišna predstava izvedena je u Savamali. U nekadašnjoj Carinarnici odnosno Đumrukani. Teatar na Đumruku radio je samo devet meseci i u tom periodu izveo 53 predstave domaćih i stranih autora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.