Si Erdoganu: Produbiti antiterorističku saradnju

Izvor: RTS, 14.Maj.2017, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Si Erdoganu: Produbiti antiterorističku saradnju

Kineski predsednik Si Đinping rekao je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da bi dve zemlje trebalo da prodube saradnju u borbi protiv terorizma, u trenutku kada je Kina zabrinuta zbog sukoba etničkih Ujgura iz regiona Sjinđijang sa ekstremistima na Bliskom istoku.
Si je Erdoganu, s kojim se sastao na marginama samita o kineskom novom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Putu svile", rekao da je razvoj strateške saradnje u interesu obe zemlje, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova kasno sinoć, prenosi Rojters.

"U cilju unapređenja sve većeg razvoja odnosa, Kina i Turska moraju poštovati i uzeti u obzir međusobne suštinske interese, i produbiti bezbednost i antiterorističku saradnju", poručio je Sji, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva.
Ujguri su pretežno muslimanska manjina koja govori turski, a žive u zapadnom kineskom regionu Sjinđijang, napominje britanska agencija.
Stotine, a možda i hiljade njih pokušavaju da pobegnu od nemira u Sjinđijangu, a Peking tvrdi da se Ujguri potom sukobljavaju sa islamističkim ekstremistima u Iraku i Siriji.
Ankara je prošle godine obećala da će ostaviti otvorena vrata ujgurskim migrantima koji beže od, kako aktivisti za ljudska prava tvrde, verskog progona u Kini.
Peking negira optužbe da ograničava ujgurske verske slobode i za porast nasilja u Sjinđijangu proteklih godina, u kojem je stotine ljudi ubijeno, krivi islamističke ekstremiste, uključujući one za koje navodi da potiču iz grupe koja se naziva Islamistički pokret Istočnog Turkmenistana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.