Selaković i Čavušoglu: Unaprediti inače odlične odnose

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2022, 13:48

Selaković i Čavušoglu: Unaprediti inače odlične odnose

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu istakli su danas nakon sastanka u Beogradu da su rukovodstva dve zemlje odlučna da rade na unapređivanju inače odličnih bilateralnih i ekonomskih odnosa.

Šef srpske diplomatije kazao je da je i današnji susret bio prilika da se unaprede sveobuhvatni prijateljski odnosi, kojima u najvećoj meri pečat i zamajac daje, kako kaže, lični odnos dva predsednika - Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Erdogana.

"Srbija pridaje poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje", kazao je Selaković izrazivši zadovoljstvo što su sadašnji odnosi na vrhuncu u odnosu na tradiciju od 142 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka razmenili su mišljenja o ekonomskoj saradnji, nastavku projekata, investicijama u oblasti energetike, kulturne saradnje, ali i o regionalnim temama za koje Srbija i Turska dele interesovanje.

"Razgovarali smo i o situaciji u svetu i regionu, saradnji u regionu koju Turska prepoznaje i u inicijativi 'Otvoreni Balkan'. Razgovarali smo i o situaciji u BiH i afirmisali smo naš dosledan stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ali i poštovanje Dejtonskom sporazumu. Za Srbiju su jedino prihvatljiva rešenja koja dolaze putem dijaloga, uz saglasnost sva tri naroda u BiH", kazao je šef srpske diplomatije.

Navodeći da su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković se zahvalio na podršci koju Turska daje nastavku dijaloga.

Istakao je da su ekonomski odnosi dve države na svom vrhuncu o čemu, kako kaže, govore cifre.

U tom smislu, naveo je da je ukupna ekonomsko-trgovinska razmena prešla nivo od dve milijarde evra na godišnjem nivou, a da je samo u prva četiri meseca ove godine dostigla iznos od 585 miliona evra.

"Turski investitori nisu smanjili interesovanje za ulaganja u Srbiji", navodi Selaković i dodaje da je u 2021. godini, ukupna trgovinska razmena postigla rast od 31,2 odsto.

Kako kaže, razgovarali su i o infrastrukturnim projektima koji su ključni za region i pomirenje u regionu, poput auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd u čijem finansiranju će učestvovati i Turska, ali i o magistralnim putevima Novi Pazar - Tutin, Tutin - Sjenica.

Istakao je da su tokom sastanka, a govoreći o ratu u Ukrajini, saglasno izrazili posvećenost miru i ne samo posvećenost, već i nadu da će do postizanja mira doći što pre.

Ministar Čavušoglu je naveo da se tokom današnjeg dana sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kojem je čestitao na izbornim rezultatima i kojem je preneo pozdrave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, o čijoj poseti Srbiji su takođe razgovarali tokom današnjeg dana.

Kako kaže, Turska je odlučna da održi najbolje odnose sa Srbijom i u tom smislu zahvali se što je ta zemlja otvorila i konzularno odeljenje u Nišu.

"Veoma su važni ekonomski odnosi koji su u porastu. Predsednik Erdogan je kazao da je cilj da ti odnosi dostignu pet milijardi dolara. Verujemo da ćemo dostići to ove godine, a već smo prešli određenu zacrtanu cifru", kazao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Vladi Srbije i podršci predsednika Vučića, turske investicije su uvećane u Srbiji i to sa jednog miliona na 300 miliona za 10 godina.

Kazao je i da su razgovarali o produbljivanju saradnje u oblasti energije i dodao da Turska daje podršku Srbiji kao tranzitnoj zemlji.

Izrazio je zadovoljstvo povećanjem broja turista sa obe strane i naveo da ove godine u Turskoj očekuju da imaju više od 300.000 turista iz Srbije.

Navodeći da je aktuelno i putovanje sa ličnom kartom iz jedne u drugi zemlju, Čavušoglu ističe da će Srbija biti šesta zemlja sa kojom Turska ima takav sporazum, a jedina sa kojom se ne graniči.

Kako kaže šef turske diplomatije, razgovarajući o situaciji u BiH, on je istakao važnost uloge Srbije za stabilnost u celom regionu.

"Imamo veliku želju i spremni smo da ostvarimo trilateralu između Turska, Srbija i BiH", kaže Čavušoglu i dodaje da će Turska nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine.

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini, Čavušoglu je rekao da treba uložiti najveći napor da se zaustavi rat i uspostavi mir.

"Od velikog su značaja naši radovi koje ostvarujemo zajedno sa Rusijom i Ukrajinom. Svi imamo veliku želju da se ovaj rat što pre završi jer utiče na ceo svet i veoma je važno da se završi", kazao je Čavušoglu.

Nakon sastanka ministara Selakovića i njegovog turskog kolege potpisan je i Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, koji je u ime Srbije potpisala ministarka Maja Gojković, a u ime Turske ministar Čavušoglu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.