Šeik već pomogao Erdoganu - skočila lira

Izvor: B92, 16.Avg.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeik već pomogao Erdoganu - skočila lira

Turska lira nastavila je da se oporavlja od velikog pada prošle nedelje, pošto je Katar najavio 15 milijardi dolara investicija za pomoć turskoj privredi.

Lira je danas ojačala i do tri odsto naspram dolara, ali je potom taj rast smanjen.

Jedan dolar je danas na oko 5,8 lira, dok je posle velikog pada prošle nedelje bio i na 7,24 lire usred diplomatskog spora sa SAD i eskalacije problema turske ekonomije. Lira je počela da se opravlja ove nedelje pošto su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turske vlasti uvele mere za povećanje likvidnosti banaka i ograničenje svop transakcija. Turskoj valuti su pomogli i potezi Ankare prema EU - oslobadjanje dva grčka vojnika i puštanje iz zatvora predstavnika Amnesti internešenela.

Katar je najavio da će obezbediti 5 milijardi dolara za podršku turskoj priveredi, pošto se juče katarski emir Tamim bin Hamad al Tani sastao s Redžepom Tajipom Erdoganom. Turska lira je drastično pala prošle nedelje pošto su strani investitori strahovali od velikog duga turske u stranim valutama i Erdoganovog odbijanja da dozvoli da centralna banka podigne referentne kamate kako bi podržala valutu, što su tražili stručnjaci.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šeik pomogao Erdoganu, lira skočila

Izvor: Radio 021, 16.Avg.2018

Turska lira nastavila je da se oporavlja od velikog pada prošle nedelje, pošto je Katar najavio 15 milijardi dolara investicija za pomoć turskoj privredi...Lira je danas ojačala i do tri odsto naspram dolara, ali je potom taj rast smanjen...Jedan dolar je danas na oko 5,8 lira, dok je posle velikog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.