Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Dec.2018, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef diplomatije Turske: Netanjahu je ubica beba

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu danas je ponovo kritikovao premijera Izraela Benjamina Netanjahua, označivši ga "ubicom beba" u nastavku verbalnog sukoba između turskih zvaničnika i izraelskog lidera započetog proteklog vikenda.

Čavušoglu je na konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Tunisa Kemaisom Ženaujiem, tokom posete toj zemlji, napade Netanjahua pripisao neuspešnim pokušajima da podeli Siriju koristeći naoružanu Radničku partiju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kurdistana (PKK).

"Netanjahu se brine jer je suviše kasno otkrio da ne može da podeli Siriju. Netanjahu i PKK imaju zajedničko nešto drugo – oboje su ubice beba", rekao je turski ministar, prenose izraelski mediji.

Radnička partija Kurdistana, koja je proglašena nezakonitom, vodi pobunu u Turskoj od 1984. godine.

Današnja izjava Čavašoglua je najnoviji verbalni napad u sukobu koji je počeo u subotu kada je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio Izrael da napada nevine Palestince.

Netanjahu je odgovorio optuživši tu zemlju da ubija Kurde na sirijskoj granici. Sukob je nastavljen u nedelju kada je Čavašoglu objavio na Tviteru da se "okupator koji šutira ljude dok leže na zemlji lako vređa".

Erdogan je za Netanjahua rekao da je "ugnjetavač", da je "okrutan i na čelu države terora". Netanjahu je Erdogana označio "antisemitskim diktatorom opsednutim Izraelom".

"On zna šta je moralna vojska i zna šta je istinska demokratija u suprotnosti vojsci koja masakrira žene i decu u kurdskim selima i država koja na moju žalost postaje sve više diktatorska, dan za danom", rekao je izraelski lider.

Odnosi Izraela i Turske su već dugo napeti ali su se još više pogoršali u maju nakon izraelskog odgovora na nasilne proteste na granici pojasa Gaze u kojima su ubijene desetine Palestinaca.

Tada je Erdogan za njihovu smrt optužio Izrael, rekavši da ta zemlja čini genocid. On je takođe uporedio postupke Izraela sa postupcima nacista.

Izrael je odgovorio da Erdogan dobro razume terorizam i pokolj i da ne bi trebalo da drži lekcije Izraelu o vojnoj etici.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.