Sedmogodišnja tviterašica iz Alepa upoznala Erdogana FOTO

Izvor: B92, 21.Dec.2016, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmogodišnja tviterašica iz Alepa upoznala Erdogana FOTO

Ankara -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan primio je u predsedničkoj palati u Ankari sedmogodišnju sirijsku devojčicu Banu al Abed poznatu po svojim tvitovima.

Erdogan je po Banu i njenu porodicu poslao svog specijalnog predstavnika nakon što su evakuisani iz istočnog Alepa, a na Tviter nalozima njega i devojčice objavljene su fotografije na kojima drži u krilu Banu i njenog mlađeg brata.

Devojčica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u septembru otvorila nalog na Tviteru, na kojem je pisala o životu pod opsadom sirijske vojske u istočnom Alepu, opisujući stradanje svojih prijatelja, ali i pokušaje vodi normalan život.

Banin nalog privukao je više od 325.000 pratilaca, među kojima je i književnica Džoana K. Rouling, koja joj je poslala elektronski primerak svoje knjige o Hariju Poteru.

Sedmogodišnja devojčica napisala je ispod fotografija sa Erdoganom na Tviteru da je "veoma srećna" što je upoznala turskog predsednika, a u kratkoj video-poruci zahvalila mu se na podršci sirijskoj deci i "pomoći da se spasu od rata".

Njena majka Fatema rekla je da je odlučila da zajedno sa ćerkom otvori nalog kako bi pokazala "koliko deca pate zbog bombardovanja".

Njih dve su poslednjih nedelja preko Tvitera tražile pomoć, a apeli su postali sve učestaliji nakon što je sirijska vojska počela da se približava četvrtima pod kontrolom pobunjenika.

Porodica je evakuisana iz istočnog Alepa zajedno sa hiljadama civila i pobunjenika, ali nije dugo ostala u Siriji, pošto je po nju, nedugo nakon dolaska u pobunjeničko selo zapadno od Alepa, doleteo helikopter koji ih je odveo u Tursku.

Mnogi su posumnjali u Baninu priču, tvrdeći da je njen nalog na Tviteru samo propaganda i da je devojčica zapravo živela u Turskoj, ali je sajt Belingket (Bellingcat) istražio pozadinu priče i utvrdio da su tvitovi zaista pristizali iz opkoljenog istočnog Alepa.

Još nije poznato da li će Bana i njena porodica ostati u Turskoj, gde već živi oko 2,8 miliona sirijskih izbeglica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.