Savet Evrope: Turska što pre da ukine vanredno stanje

Izvor: B92, 06.Okt.2016, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope: Turska što pre da ukine vanredno stanje

Strazbur -- Turska mora "što je pre moguće" da ukine vanredno stanje posle pokušaja vojnog udara u julu, izjavio je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnijeks.

Kako se navodi u memorandumu Saveta Evrope, Muižnijeks je zatražio od Ankare da "hitno" ukine vanredno stanje i ponovo uspostavi "redovne procedure i pune garancije ljudskih prava".

On je "sa žaljenjem" primio odluku turske vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da vanredno stanje produži za još tri meseca, počev od 19. oktobra, izrazivši nadu da će to produženje biti "znatno kraće", navodi se u memorandumu.

Ne dovodeći u pitanje samu odluku Turske da uvede vanredno stanje i stavi van snage Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Mužnijeks je naveo da su dekretima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, donetim od jula, "izvršnoj vlasti data neograničena diskreciona ovlašćenja", što i dalje dovodi do "arbitrarnosti u odlučivanju".

On je takođe izrazio zabrinutost zbog dekreta o produženju pritvora na 30 dana i zatražio "hitno ukidanje prakse hapšenja novinara i gašenja televizija na osnovu sudskih odluka", kao i prenošenje njihove imovine u vlasništvo države.

Mužnijeks je osudio i masovna suđenja osobama optuženim za povezanost sa imamom Fetulahom Gulenom, koga turske vlasti optužuju za organizaciju puča.

U memorandumu Saveta Evrope takođe je istaknuto da pojedine odredbe Evropske konvencije ne mogu biti stavljene van snage bez obzira na okolnosti, među kojima su pravo na život i zabrana mučenja.

Turske vlasti odlučile su 3. oktobra da za još tri meseca produže vanredno stanje uvedeno posle pokušaja puča u noći između 15. i 16. jula, uprkos upozorenjima opozicije da režim koristi vanredno stanje da se obračuna sa političkim protivnicima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet Evrope: Turska mora da ukine vanredno stanje

Izvor: N1 televizija, 06.Okt.2016

Turska mora "što je pre moguće" da ukine vanredno stanje uvedeno posle pokušaja vojnog udara u julu, rekao je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnijeks...Savet Evrope danas je objavio memorandum, a Muižnijeks u od Ankare traži da "hitno" ukine vanredno stanje i ponovo uspostavi "redovne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.