Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2019, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit Turska-Rusija-Iran o Siriji 16. septembra

Predsednici Rusije, Irana i Turske sastaće se 16. septembra u Ankari na samitu posvećenom Siriji, izjavio je portparol turskog predsedništva.

"Predsednik (Redžep Tajip Erdogan) biće domaćin trostranog samita sa Rusijom i Iranom u Ankari", rekao je Ibrahim Kalin na konferenciji za novinare sinoć.

Oni će razgovarati o sporazumu postignutom 2018. godine između Moskve i Ankare o Idlibu, poslednjem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uporištu opozicije u Siriji, uspostavljanju ustavne komisije i nastavku političkog procesa, rekao je Kalin.

Sastanak će biti održan u trenutku kada su sirijske vlasti, uz podršku Moskve i Teherana, povratile strateški grad Kan Šeikun na jugu provincije Idlib.

Ekstremisti i pobnunjenici koje podržava Ankara povukli su se iz Kan Šeikuna kao i iz susednih sektora na severu provincije Hama pred prodorom vladinih snga.

Gotovo 900 civila ubijeno je od aprila kada je počela vojna kampanja vlasti Bašara al Asada na tu provinciju i na oblasti Hama i Latakija, koje su takođe u rukama ekstremista, navela je jedna nevladina organizacija.

Prema UN-u više od 400.000 ljudi raseljeno je iz te oblasti zbog nasilja.

Oblast Idliba treba da bude zaštićena prema sporazumu o demilitarizovanoj zoni zaključenog između Ankare i Moskve u septembru 2018. godine, ali on je primenjen samo delimično.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Samit Turska-Rusija-Iran o Siriji 16. septembra

Izvor: B92, 22.Avg.2019

Ankara -- Predsednici Rusije, Irana i Turske sastaće se 16. septembra u Ankari na samitu posvećenom Siriji, izjavio je portparol turskog predsedništva..."Predsednik (Redžep Tajip Erdogan) biće domaćin trostranog samita sa Rusijom i Iranom u Ankari", rekao je Ibrahim Kalin na konferenciji za novinare...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.