Šaljemo još vojnika, baza bi imala psihološku dimenziju

Izvor: B92, 17.Sep.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šaljemo još vojnika, baza bi imala psihološku dimenziju"

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska povećati vojno prisustvo na severnom delu Kipra, preneli su turski mediji.

"Nećemo smanjiti broj naših vojnika tamo već ćemo ga naprotiv povećati", rekao je Erdogan novinarima u avionu pri povratku iz Azerbejdžana. Erdogan je rekao i da, uprkos nedavnim izveštajima medija, Turska ne planira da uspostavi pomorsku bazu na Severnom Kipru.

"Nema potrebe da tamo gradimo bazu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Erdogan, dodajući da se Turska nalazi "na nekoliko minuta" od obale turskog dela Kipra.

On jeste međutim rekao da bi turska baza u delu ostrva gde žive kiparski Turci imala "psihološku dimenziju".

Kako je naveo, Turska bi bazu uspostavila ako bi smatrala da je to potrebno.

Turska je 1974. okupirala severni deo Kipra, gde je postavila 35.000 ;vojnika, posle pokušaja puča koji su izvele pristalice ujedinjenja Kipra sa Grčkom. Vlada Kipra od tada kontroliše samo južni deo ostrva na kojem žive kiparski Grci. Takozvanu "Tursku Republiku Severni ;Kipar" priznaje samo Ankara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: Turska će pojačati vojno prisustvo na severu Kipra

Izvor: N1 televizija, 17.Sep.2018

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska povećati vojno prisustvo na severnom delu Kipra, preneli su turski mediji..."Nećemo smanjiti broj naših vojnika tamo već ćemo ga naprotiv povećati", rekao je Erdogan novinarima u avionu pri povratku iz Azerbejdžana...Erdogan...

Nastavak na N1 televizija...

Erdogan najavio povećanje vojnog prisustva u severnom delu Kipra

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2018, 08:36

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će njegova zemlja povećati vojno prisustvo u severnom delu Kipra.. . . „Nećemo tamo smanjiti broj naših vojnika, već naprotiv, povećaćemo ga“, poručio je Erdogan u izjavi novinarima u nedelju, pri povratku iz Azerbejdžana u Tursku.. . . Kako...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.