Izvor: Blic, 29.Jan.2018, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sakupljen deo novca: Beba rođena s tumorom na mozgu odlazi na lečenje u Tursku

Šestomesečni dečak Arslan Kulačić, kojem je po rođenju dijagnostifikovan tumor na mozgu, a čije se lečenje nije moglo nastaviti u BiH, sutra bi trebao otputovati u Tursku, gde će početi s hemoterapijom, potvrdio je njegov otac Sabahudin.

Arslanov otac izjavio je da su za odlazak njegovog sina ispunjeni svi tehnički uslovi.

- Uplaćen je novac za prvu terapiju, za avion, što je bilo najbitnije da se sada uplati, da on ode i krene primati terapiju. Samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hemoterapija košta 133.000 evra, bez svih dodatnih dijagnoza koje ćemo raditi. Možda će čak i operativno ponovo morati ići, što će se sve ponovo morati platiti. Samo smeštaj košta 1.500 evra za jedan mesec u hotelu, a mi trebamo provesti 18 meseci. Jako će velika cifra biti, ali Bože moj, mi ćemo istrpeti. Kako se naš lav bori, borimo se i mi uz njega - rekao je Sabahudin Kulačić.

Kako je kazao, borba za lečenje u Turskoj započela je kada su lekari iz BiH "digli ruke od njegovog sina".

- Onda sam krenuo u borbu kao što bi svaki roditelj za svoje dete. Mislim da na svetu ne postoji čovek koji bi seo i čekao da njegovo dete umre - poručio je Kulačić.

Arslanu je dijagnostifiran tumor na mozgu, tačnije tumor iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iz grupe embrionalnih tumora.

Šestog novembra 2017. godine, sa samo četiri meseca, Arslan je operisan u UKC Tuzla, ali se uprkos uspešnoj operaciji tumor nakon izvesnog vremena vratio i uvećao. Budući da je Arslan mali, druga operacija nije moguća, a terapija kojom je moguće lečenje dečaka se može nastaviti u Turskoj, u klinici "Acibadem" u Istanbulu.

Porodica je navela da su nakon pregleda dokumentacije, turski doktori preporučili isključivo hemoterapiju od 18 meseci, koja trenutno nije izvodiva u BiH i koja bi se mogla uraditi jedino u klinici "Acibadem".

- Cena samo ove terapije je 133.000 evra, u tu cenu nisu uključeni dodatni pregledi, krvne analize ili druge intervencije te put našeg Arslana do Turske, jer zbog ozbiljnosti situacije nije moguće putovati komercijalnim nego specijalnim bolničkim avionom za koji je dodatno potrebno izdvojiti 12.000 evra - navodi se u apelu porodice.

Pozivom na jedinstveni humanitarni broj za sve operatere - 17006, građani BiH su u mogućnosti da doniraju dve konvertibilne marke (KM) za Arslana.

Za pomoć dečaku otvoreno je nekoliko žiro računa za uplate u i van BiH, a koji se mogu pronaći na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici organizacije Pomozi.ba.

Otkako je pokrenuta humanitarna akcija, porodici Kulačić stigla je moralna i finansijska podrška sa svih strana, na kojoj su neizmerno zahvalni.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.