Sada i zvanično: SAD započele postupak izbacivanja Turske iz programa F-35

Izvor: TangoSix.rs, 25.Jul.2019, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sada i zvanično: SAD započele postupak izbacivanja Turske iz programa F-35

Nekoliko dana nakon što je 12. jula Rusija započela isporuku raketnog PVO sistema S-400 Turskoj, Sjedinjene Američke Države su zvanično saopštile da je pokrenut proces isključivanja Turske iz programa višenamenskog borbenog aviona 5. generacije Lockheed Martin F-35 Lightning II. Ovakva odluka bila je očekivana obzirom da je Turska nije odustala od nabavke S-400 a kao mogućnost da ova država ne dobije F-35 najavljivano je još od kako je potpisan ugovor za kupovinu trenutno najmoćnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << operativnog ruskog PVO sistema.
Kao glavni razlozi zbog čega se u Turskoj istovremeno ne mogu naći i S-400 i F-35, iz Pentagona je navedeno da se u blizini mesta gde se proizvodi, remontuje i koristi F-35 ne mogu naći ruski sistemi za prikupljanje obaveštajnih podataka jer bi se na taj način mogle otkriti realne sposobnosti ovog borbenog aviona. Tu je takođe i problem interoperabilnosti unutar NATO-a iako je Turska zvanično dala do znanja da sistem ne bi funkcionisao u okviru zajedničke PVO Severnoatlantskog saveza.
Prva isporuka raketnog PVO sistema S-400 Turskoj započeta je 12. jula / Foto: Ministarstvo odbrane Turske I pored svega, u Pentagonu je do skorašnji zamenik podsekretara za odbranu zadužen za politiku Dejvid J. Trahtenberg 17. jula izjavio da SAD u velikoj meri vrednuju njen strateški odnos sa Turskom i da on ostaje nepromenjen, da su kao dugogodišni saveznici ti odnosi višeslojni i protežu se mnogo dalje od partnerstva u programu F-35. On je dodao da će SAD nastaviti široku saradnju sa Turskom u čitavom spektru međusobnih odnosa. Takođe vojni odnosi ostaju jaki i SAD će sa Turskom nastaviti da učestvuje u multiratelarnim vežbama kako bi se unapredila spremnost i interoperabilnost.
SAD dakle nisu uspele da odvrate Tursku od nabavke S-400, predsednik Tramp je pre nekoliko dana optužio prethodnu administraciju Baraka Obame da za vreme njihove vlasti nisu želele da prodaju raketni PVO sistem Patriot i da je to jedan od razloga zašto se Turska okrenula Rusiji. U naporima da utiču na to da Turska ne kupi S-400, administracija u Vašingtonu je od 2017. nudila Patriot ali po nepovoljnim uslovima, cena je bila visoka i nije bilo transfera tehnologije što je bio jedan od glavnih uslova na tenderu. Tako je Turska 2017. naručila 4 diviziona S-400 za 2,5 milijarde dolara a predsednik Erdogan je skoro izjavio da će ovaj sistem će stupiti na dežurstvo u aprilu sledeće godine.
Učešće turskih firmi u programu F-35. Turska je kao jedan od partnera u programu F-35 finansijski pomogla njegovom razvoju uloživši do danas 1,25 milijardi dolara a deset njenih kompanija proizvodi 937 različitih delova za ovaj avion. Turske firme bi trebale biti eliminisane iz lanca snabdevanja do marta 2020. a neke prve procene govore o tome da će to tursku ekonomiju koštati oko 9 milijardi dolara koliko bi navodno njena vazduhoplovna industrija zaradila tokom trajanja programa. Sa druge strane SAD će imati gubitak od oko 600 miliona dolara a jedna od posledica ovakvog poteza je usporavanje proizvodnje do 75 F-35 u naredne dve godine što je takođe procenjeno kao minimalni negativni uticaj ako se uzme u obzir veličina čitavog posla.
Do sada je Turska naručila samo 6 F-35, prva dva januara 2012. a 2015. godine još četiri. Primopredaja prvog od 4 proizvedena primerka izvršena je krajem juna prošle godine a prvi turski pilot imao je svoj prvi let krajem avgusta. Planirana je bila nabavka 100 aviona F-35A vrednih 11 milijardi dolara od kojih bi 30 stiglo do kraja 2022. godine a postojao je i interes za 20 F-35B koji bi mogli da baziraju na novom domaćem amfibijskom jurišnom brodu (ujedno i LHD – landing helicopter dock) TCG Anadolu (L-408) koji je porinut 7. februara 2018. i koji bi trebao biti uveden u upotrebu za oko dve godine.
Detalj sa primopredaje prvog F-35A Turskoj krajem juna 2018. Isporuka prvih aviona bila je planirana za novembar ove godine. I pored toga što su 4 F-35A koji se nalaze u američkoj vazduhoplovnoj bazi Luke formalno vlasništvo Turske, SAD ih sigurno neće isporučiti. Obuka šest turskih pilota obustavljena je početkom juna ove godine ali je tada obuka pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe nastavljena jer oni nisu imali pristup osetljivim informacijama o avionu. Sada kompletan turski kadar mora napustiti SAD do 31. jula.  Nabavkom F-35 Turska je nameravala da zameni lovce-bombardere F-4 Phantom II a takođe bi nadopunila svoju veliku flotu višenamenskih borbenih aviona F-16 Fighting Falcon.
Turska trenutno poseduje oko 239 F-16 a neke procene govore da je borbeno spremno samo polovina od tog broja. Poslednje informacije govore o tome da Turska trenutno nastoji da obezbedi što više rezervnih delova jer postoje naznake da će u budućnosti biti poteškoća doći do njih. Na ne baš dobar procenat borbene gotovosti borbene avijacije uticao je i smanjenje broja pilota zbog toga što je deo njih ili otpušten ili uhapšen zbog učešća u neuspelom vojnom puču koji je izveden 2016. godine.
Do sada ukupne narudžbine aviona Su-35 iznose 133 aviona a najverovatnije će ruske VKS nastaviti sa kupovinom ovog aviona i posle 2020. godine / Foto: Žarko Skoko, Tango Six Kako bi nadomestila neisporučene F-35 i izvršila modernizaciju borbene avijacije Turska će se morati obratiti na neku drugu adresu, Rusija je već zvanično pokazla spremnost da isporuči svoje trenutno najbolje operativne borbene avione Su-35 koji se u medijima već dve godine spominju kao moguća alternativa F-35. Su-35 je do sada prodat NR Kini koja je nabavila 24 aviona za dve milijarde dolara a ugovor za 11 aviona je zaključila i Indonezija. Za sada je ruskim vojnom vazduhoplovstvu isporučen 81 od 98 naručenih aviona koji moraju stići u jedinice do kraja 2020. godine.
Drugi ruski borbeni avion koji je takođe pomenut je Su-57 ali pošto još uvek nijedan serijski avion nije ušao u sastav ruskih Vazdušno-kosmičih snaga Rusije samim tim avion još nekoliko godina sigurno neće zvanično ući u naoružanje, nije realno da ih Turska u bliskoj budućnosti dobije. Takođe razvoj Su-57 još nije završen, u serijsku proizvodnju su ušli avioni sa motorima tzv. ‘’prve etape’’ tj. motori ‘’Izdelije 117’’ dok će motori ‘’druge etape’’ kojima će avion dostići predviđene taktičko-tehničke karakteristike (motori ‘’Izdelije-30’’) biti na ispitivanjima bar do 2021. godine. Pre pet dana pojavila se i informacija da je ponuđen i MiG-35 a skoro istovremeno su iz Pentagona saopštili da Turska usled nedostatka novca trenutno nije sposobna da nabavi neke druge borbene avione.
Za neisporučenih 6 turskih aviona nezvanično bi mogao biti zainteresovan Izrael koji bi ih sigurno dobio po povoljnoj ceni a 100-120 aviona koje je Turska planirala da nabavi, mogli bi da nadomeste narudžbine iz Grčke, Poljske, Rumunije, Singapura i Španije. Moguće je i da će se za F-35 odlučiti i Finska i Švajcarska kojima je ovaj tip borbenog aviona jedan od kandidata na trenutno aktuelnim tenderima. Takođe postoji mogućnost da bi postojeći korisnici i naručioci mogli da kupe dodatne avione kao što je to nedavno najavila Holandija koja će, nakon 37 već naručenih aviona, najverovatnije kupiti još 8 ili 9 primeraka.
The post Sada i zvanično: SAD započele postupak izbacivanja Turske iz programa F-35 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.