Šabac između dva Dana grada

Izvor: RTS, 22.Apr.2019, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac između dva Dana grada

Šabac obeležava Dan grada u znak sećanja na 1867. godinu kada ga je turska vojska napustila a ključeve grada predala Lazaru Cukiću, pešadijskom kapetanu srpske vojske. Od tada, grad se razvijao po evropskim standardima, koje je zadržao i danas a svoj praznik, Šapčani će obeležiti brojnim manifestacijama i svečanom akademijom zakazanom ispred Gradske kuće.
Šampion lokalnog razvoja NALED-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u oblasti privrede, drugi put na listi Fajnenšel tajmsa za najbolju slobonu industrijsku zonu - samo su neki od dometa Šapca između dva praznika.

Za godinu dana, osnovano je stotinu privrednih društava i 450 preduzetničkih radnji i zaposleno dve hiljade ljudi.
"Otvaranje trening centra, koji je finansirala Austrijska agencija kroz ovaj trening centar sadašnji i budući investitori će mnogo lakše doći do kvalifikovane radne snage a sa druge strane, nezaposleni će steći neka nova znanja i veštine kako bi dobili posao i samim tim i zaraditi više", objašnjava Violeta Šestić, direktorka JP Infrastruktura.
Šabac je napredovao i u oblasti elektronske uprave: uvedeni su post-terminali, jedinstveni šalter i na seoskom području a za uvođnje finansijskog upravljanja i kontrole u Gradskoj upravi popisano je i definisano 505 procedura.
"To je važno zato što se zna po kojoj proceduri i ko je zadužen za određenu vrstu posla", kaže Milan Vasić, načelnik Gradske uprave Šabac. "Na taj način, izbacujemo bilo kakvo diskreciono pravo ili slobode službenika koji rade te procedure."
Šapčani kažu da je bolje i komunalno uređenje i da ima više zelenila.
Grad se menja i sređuje, kažu građani sa kojima smo razgovarali:
"Ponosna sam što živim u Šapcu. Šabac je ugledan grad, bogat grad, primeran grad."
Statistika je između kupusa i mesa, podsećaju neki, ali se ističu kao značajni zapošljavanje, infrastrukturni radovi i slično.
Čuven po napretku u kulturi za koju izdvaja sedam procenata ukupnog budžeta, Šabac je ponosan i na brojne mlade naučnike i đake.
David Milinković, učenik 3. razreda Šabačke gimnazije, u zbirci uspeha ima dvadesetak državnih priznanja, među kojima su medalje sa svetske i balkanske olimpijade u matematici, fizici, programiranju:
"Planiram najverovatnije da upišem ETF, a posle toga, naravno, želeo bih da vidim inostranstvo, kako tamo stvari funkcionišu a uvek je najveća želja vratiti se ovde."
Dan grada ulepšala je informacija iz šabačkog porodilišta: osamdeset beba više nego prošle godine i spremnost mladih Šapčana da imaju više dece.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.