SLUČAJ KOJI POTRESA SVET: Nestali novinar RASKOMADAN u ambasadi, verenica sve čula preko telefona (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2018, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLUČAJ KOJI POTRESA SVET: Nestali novinar RASKOMADAN u ambasadi, verenica sve čula preko telefona (FOTO/VIDEO)

Skrenuo pažnju na saudijske zločine u Jemenu

Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija otkrila je snimke putem njegovog Epl sata (Apple) koji navodno ukazuju da je mučen, a potom ubijen.

Ovaj izveštaj koji nije odmah mogao da bude potvrđen, objavljen je nakon što je delegacija iz Saudijske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Arabije stigla u Tursku radi formiranja "zajedničke radne grupe" koja bi istražila nestanak Kašogija.

- Trenuci u kojima je Kašogi ispitivan, mučen i ubijen zabeleženi su i sačuvani u memoriji njegovog Epl sata - navodi se u izveštaju turskih zvaničnika i dodaje da je sat bio povezan sa njegovim Ajfonom koji je ostao kod njegove verenice Hatidže Džengiz nakon što je otišao u zgradu konzulata.

BREAKING — Police footage detailing Saudi squad’s entrance and exit from Turkey on October 2, when Jamal Khashoggi vanished from Saudi Consulate in Istanbul

Khashoggi’s entrance, his fiancée, cars and hotel entrance and exists are in the video pic.twitter.com/RiJlHn6JFJ

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 10, 2018

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za venčanje sa turskom verenicom Džengiz.

Prethodno su dvoje turskih zvaničnika kazali da je Kašogi nosio crni Eplov sat kada je ušao u konzulat, a da je taj sat bio povezan sa njegovim mobilnim telefonom koji je ostavio napolju.

Njegova verenica je te navode potvrdila.

Ipak, kako se navodi, nije jasno da li su podaci sa njegovog sata mogli da budu presnimljeni i na njegov telefon koji se nalazio napolju, ni kako su istražitelji mogli da ih izvuku bez posedovanja njegovog sata.

Veruje se da je Kašogi pokrenuo opciju za snimanje na telefonu pre nego što je otišao u konzulat.

Takođe se u izveštaju navodi da su agenti saudijske obaveštajne službe, pošto je umro, otkrili da njegov telefon snima i da su iskoristili njegov otisak prsta da ga otključaju i obrišu neke podatke, ali ne sve, te da su kasnije otkriveni preostali neobrisani snimci.

Turski zvaničnici strahuju da je Kašogi, dopisnik "Vašington posta", poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali još nisu pružili dokaze za te tvrdnje.

S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane.

Saudi Arabia calls allegations of orders to kill Jamal Khashoggi 'baseless lies' https://t.co/GkljtVAn11

— startupcrunch (@startupcrunch) October 13, 2018

Saudijski zvaničnici naveli su da je Kašogi ušao u konzulat i ubrzo ga napustio, međutim, turski zvaničnici i njegova verenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao.

Delegacija iz Saudijske Arabije stigla je u Tursku zbog istrage o nestanku saudijskog novinara.

Vest je prenela i turska agencija Anadolija, koja je dodala da će članovi delegacije razgovarati sa turskim zvaničnicima tokom vikenda.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Prema nekim informacijama on je raskomadan u ambasadi, a delovi njegovog tela su iznešeni kasnije.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.