SANU: Zabrinutost zbog promene statusa Aja Sofije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 15:10

SANU: Zabrinutost zbog promene statusa Aja Sofije

Izvršni odbor SANU iskazao je zabrinutost zbog odluke vlasti u Turskoj da Aja Sofija više ne bude muzej već džamija, a u saopštenju ističe da taj slučaj predstavlja paradigmu u kojoj se nalazi ceo svet.

Izvršni odbor SANU podseća da je pre gotovo 90 godina vizionar, tvorac moderne Turske, shvatio vanvremensku i opštu simboliku Aja Sofije "u kojoj se oseća puls mnogih civilizacija - vizantijske i one koje se nalaze u njenim temeljima, otomanske i one koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se nalaze u njenim temeljima, te da je video u tom susretu prožimanje, a ne razilaženje i udaljavanje".

"“Da bi svojoj viziji dao sadržinu i učinio je zajedničkom, svetskim spomenikom kulture, što će četrdesetak godina kasnije ozvaničiti i UNESKO, i mestom naših susreta i proučavanja tih vanvremenskih kulturnih vrednosti, stvorio je svetski muzej, kao isijavajuće stecište neprolaznosti ljudskog genija", navodi SANU.

Izražavajuću duboku zabrinutost zbog ovakvog razvoja događaja, SANU primećuje da to utiče i na sudbinu našeg naroda i njegove baštine.

"Kao što uvek biva sa epohama sa sličnim iskustvima, u takvim uslovima najbrže stradaju kultura, kulturno nasleđe i zaštita i očuvanje svega onoga što je čovečasnstvu u ovim okvirima preostalo od uništavanja ili nebrige od strane prethodnih generacije", zaključuje u saopštenju Izvršni odbor SANU.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SANU reagovao na promenu statusa Aja Sofije

Izvor: B92, 17.Jul.2020

Izvršni odbor SANU iskazao je zabrinutost zbog odluke vlasti u Turskoj da Aja Sofija više ne bude muzej već džamija, a u saopštenju za medije ističe da taj slučaj predstavlja paradigmu u kojoj se nalazi ceo svet...Izvršni odbor SANU podseća da je pre gotovo 90 godina vizionar, tvorac moderne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.